Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 07:56

Γερμανία : Μείωση των βιομηχανικών παραγγελιών προβλέπουν οι αναλυτές

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ, για πρώτο μήνα σε σύνολο τριών μηνών μέχρι τον Αύγουστο, φαίνεται ότι σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών, σημάδι ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, ενδέχεται να περιορίστηκε κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες εκτιμάται ότι μειώθηκαν 0,1% από τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις 14 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News. Τα στοιχεία, θα ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι επισήμως στο Βερολίνο, από το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας.

Η γερμανική οικονομία των 2,3 τρισ. δολ., η οποία συρρικνώθηκε το πρώτο εξάμηνο δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Η βιομηχανική δραστηριότητα υπερέβη την αντίστοιχη της Γαλλίας και της Ιταλίας κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών.

«Υπάρχουν ελπιδοφόρα σημάδια, αλλά το επιχειρηματικό κλίμα είναι ακόμη άσχημο», ανέφερε ο Dieter Wermuth, πρώην σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης και σύμβουλος της UFJ Bank Ltd.

Οι βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν τον Αύγουστο, έναντι του Ιουλίου, κάτι που οφείλεται κατά ένα μέρος στις μεγαλύτερες σχολικές διακοπές, σύμφωνα με την J.P. Morgan Chase & Co.

Η οικονομική ανάκαμψη της Γερμανίας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να εγγυηθεί κανείς. Το ευρώ, αναρριχήθηκε κατά 5% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα, απειλώντας τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσπαθούν να ευνοηθούν από τη διεθνή ανάκαμψη. Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, είπε την εβδομάδα που πέρασε, ότι η ισοτιμία του ευρώ είναι ο μόνος από τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η οικονομία.

Χθες, το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα αναρριχήθηκε στο 1,1642 δολ. από 1.1572 δολ. που ήταν την Παρασκευή. Στις 27 Μαΐου, είχε αγγίξει τα επίπεδα του 1.1933 δολ. το ένα.

Καταναλωτές, ανεργία

Οι Γερμανοί καταναλωτές, οι οποίοι συμβάλλουν περισσότερο από το ήμισυ στην οικονομία της χώρας, δεν κάνουν σημαντικές αγορές, καθώς η ανεργία παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 4,5 ετών και οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν τον Αύγουστο, για τρίτο μήνα σε σύνολο τεσσάρων μηνών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 10 οικονομικών αναλυτών του Bloomberg, ο δείκτης ανεργίας τον Σεπτέμβριο, διατηρήθηκε κατά πάσα πιθανότητα στο 10,6%. Η επίσημη ανακοίνωση των στοιχείων, θα γίνει την Πέμπτη.

Ακόμη οι επενδυτές στοιχηματίζουν, ότι, η οικονομία της Γερμανίας θα ανακάμψει. Ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, αναρριχήθηκε κατά 55% μετά τα χαμηλότερα επίπεδα στα οποία έφθασε τον Μάρτιο.

Οι καταναλωτές δείχνουν, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα, εν αναμονή της μείωσης της φορολογίας κατά 22 δισ. ευρώ (25,6 δισ. δολ.) μέσα στο επόμενο έτος.

Τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη εταιρεία ταξιδίων της Ευρώπης, Thomas Cook AG, ανακοίνωσε, ότι, το τέταρτο τρίμηνο θα σημειωθεί αύξηση των κερδών της, καθώς βελτιώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη.

Και οι επιχειρηματίες όμως στην Γερμανία και στις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, γίνονται περισσότερο αισιόδοξοι για την ανάκαμψη, καθώς ευνοούνται από την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας και επωφελούνται από τα πολύ χαμηλά επιτόκια, τα χαμηλότερα εδώ και περισσότερο από μισόν αιώνα.

Η Epcos AG, η γερμανική κατασκευάστρια εξαρτημάτων, στης οποίας το πελατολόγιο συμπεριλαμβάνεται η Nokia Oyj και η Sony Corp., ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε, ότι η ζήτηση και οι παραγγελίες αυξήθηκαν το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο.