Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 11:00

Πάνω από τα 1,17 δολάρια το ευρώ

ΚΟΝΤΑ στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών έχει αναρριχηθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς μετριάζεται ο ενθουσιασμός από την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου συμβούλων του προέδρου Μπους, Γκρέγκορι Μάνκιου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε ανήσυχος για το τεράστιο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και προέβλεψε πως, εάν διευρυνθεί, θα οδηγήσει ψηλότερα τα αμερικανικά επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/07/831046.htm .

Στις 10:49 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1735 δολάρια έναντι 1,17 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,1579

Ισχυρές πιέσεις άσκησαν χθες στο αμερικανικό νόμισμα και οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος προειδοποίησε ότι η κεντρική τράπεζα δεν πρόκειται να πωλήσει ευρώ για να σταματήσει την ανατίμηση του νομίσματος, Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζεμπεργκ, σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις του ως επικεφαλής της τράπεζας, φέρεται να δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στις αγορές για να σταματήσει την άνοδο του ευρώ, η οποία πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης επισήμανε ακόμη πως η πτώση του δολαρίου είναι αναπόφευκτη και δήλωσε ανήσυχος μόνο για τη ραγδαία πτώση του νομίσματος. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Χάνς Αϊχελ που τόνισε πως η ευρωζώνη πρέπει να προσέξει, ώστε να μην υπάρχουν απότομες μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/07/831050.htm .