Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 12:05

Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές, η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού και ορισμένα αποθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα οδηγούν σε νέα υποχώρηση τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Οι αρχικές απώλειες έχουν διευρυνθεί κατά το τελευταίο ημίωρο κυρίως λόγω της ενίσχυσης των πιέσεων στους κλάδους ασφαλειών και χημικών.

Στις 11:29 (ώρα Ελλάδος), στο χρηματιστήριο του Παρισιού ο δείκτης CAC 40 είχε διαμορφωθεί στις 3.253,05 μονάδες μειωμένος κατά 0,86%, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.368 μονάδες με απώλειες 1,08% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.118,4 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,84%.

Στο Λονδίνο, στις 11:29, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε οριακά κατά 0,19%, στα 4.261,8 μονάδες.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών – κυρίως αυτοκινητοβιομηχανιών – καθώς η εκ νέου αναρρίχηση του ευρώ πάνω από το επίπεδο των 1,17 δολαρίων υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Οι ευρωπαίοι ιθύνοντες προειδοποίησαν χθες για τους κινδύνους που υπάρχουν από εξαιρετικά ταχείες μεταβολές στις αγορές συναλλάγματος, ενέργεια η οποία ερμηνεύθηκε από τους αναλυτές ως προσπάθεια για επιβράδυνση της ραγδαίας ανατίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/07/831050.htm .

Η μετοχική τιμή της DaimlerChrysler σημειώνει πτώση κατά 2,32%.

Πιέσεις δέχεται και η μετοχή της Marks & Spencer καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 1,6%. Η βρετανική αλυσίδα καταστημάτων ανακοίνωσε σήμερα επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης των πωλήσεών της κατά το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο, καθώς ο καύσωνας του καλοκαιριού κράτησε τους βρετανούς καταναλωτές μακριά από τα καταστήματα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/07/831192.htm .

Πτωτικά κινείται επίσηςη μετοχή της TUI καθώς η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ταξιδίων αποκάλυψε σχέδια για έκδοση ομολόγων 350 εκατ. ευρώ, μετατρέψιμων σε μετοχές της με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου χρέους της.

Τέλος, μεγάλη πτώση, άνω του 3%, σημειώνει και σήμερα η μετοχή της HypoVereinsBank, η οποία «παραχώρησε» στην Commerzbank τη θέση της ως δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Γερμανία βάσει χρηματιστηριακής αξίας μετά το διαχωρισμό του κτηματομεσιτικού τμήματος Hypo Real Estate από τις βασικές δραστηριότητες του ομίλου.

«Μετά την πώληση της Hypo Real Estate ολοκληρώνεται σιγά σιγά η διαδικασία ''μεταμόρφωσης'' του ομίλου», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της HVB, Ντίτερ Ραμπλ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/07/831100.htm .