Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 12:50

Απότομη άνοδος του ευρώ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 3,5 μηνών «σκαρφάλωσε» πριν από λίγο το ενιαίο νόμισμα ξεπερνώντας τα 1,18 δολάρια. Η περαιτέρω ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται στις ενδείξεις ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι διατεθειμένοι να «ανεχθούν» την άνοδό του μέχρι και το επίπεδο των 1,2 δολαρίων.

«Η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ ανάμεσα στα 1,1 και τα 1,2 δολάρια είναι λογική», δήλωσε ο ολλανδός υπουργός Οικονομικών λέγοντας μάλιστα ότι οι εξελίξεις στις αγορές συναλλάγματος ενδεχομένως να μην απασχολήσουν τη συνεδρίαση του ECOFIN.

Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στη χθεσινή δήλωση του Βιμ Ντούιζενμπεργκ ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να παρέμβει στις αγορές για να σταματήσει την άνοδο του ευρώ, η οποία πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάκαμψη της ευρωζώνης.

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύθηκαν ως ένδειξη ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει επίσημη αντίδραση, έως ότου το ευρώ φθάσει το επίπεδο των 1,2 δολαρίων», δήλωσε στο Bloomberg αναλυτής της ΑΒΝ Amro. Έδωσαν «το πράσινο φως στους επενδυτές να αγοράσουν ευρώ», πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής των βιομηχανικών και εμπορικών επιμελητηρίων DIHK της Γερμανίας προειδοποίησε πάντως τη Δευτέρα ότι η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας πέραν του 1,25 έναντι του αμερικανικού δολαρίου θα επιφέρει περαιτέρω πλήγμα στις γερμανικές εξαγωγές.

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις στο δολάριο ασκεί η χθεσινή δήλωση του πρόεδρου της ΕΚΤ ότι η υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος είναι αναπόφευκτη λόγω του ιδιαιτέρως υψηλού ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου συμβούλων του προέδρου Μπους, Γκρέγκορι Μάνκιου, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δήλωσε ανήσυχος για το τεράστιο δημοσιονομικό και εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και προέβλεψε πως, εάν διευρυνθεί, θα οδηγήσει ψηλότερα τα αμερικανικά επιτόκια http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/07/831046.htm .

Στις 12:29 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1777 δολάρια έναντι 1,735 δολαρίων στις 10:49 και 1,17 δολαρίων αργά χθες το απόγευμα. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της ΕΚΤ ήταν 1,1579 δολάρια ανά ευρώ.

Νωρίτερα, το ενιαίο νόμισμα έφθασε μέχρι τα 1,1803 δολάρια, μόλις δύο σεντς χαμηλότερα από το φετινό ρεκόρ του.