Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 07 Οκτωβρίου 2003 15:24

ΕΒΕΑ: Προεκλογική η χροιά του Προϋπολογισμού

Από έντονη προεκλογική χροιά χαρακτηρίζεται το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2004, σύμφωνα με την άποψη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Δρακούλης Φουντουκάκος, σε δηλώσεις του τονίζει ότι δημιουργούνται μια σειρά από ερωτηματικά και αβεβαιότητες για τη δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει:

-Τα μέχρι σήμερα επίσημα στοιχεία δείχνουν μεγάλη απόκλιση στο οκτάμηνο ως προς τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2003 (τετραπλάσιο τακτικό έλλειμμα, μεγέθυνση ελλείμματος της κεντρικής κυβέρνησης, ανεξέλεγκτες δαπάνες, υστέρηση καθαρών εσόδων, αυξημένοι τόκοι).

-παρά τη φοροελάφρυνση φυσικών προσώπων κατά 487 εκατ. ευρώ, ο ρυθμός αύξησης των εσόδων προβλέπεται να είναι ταχύτερος από το 2003 (6,2% έναντι στόχου 5,2% φέτος και μόλις 4,8% στο οκτάμηνο).

-οι μεγάλες δαπάνες για την εκτέλεση των Ολυμπιακών έργων στερούν τη δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας.

-η προβλεπόμενη αύξηση καθαρών εσόδων (6,2%) στηρίζεται και πάλι σε κωδικούς αβέβαιους (λ.χ. η μελετώμενη ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων).

-η συρρίκνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (2,1% του ΑΕΠ το 2004 έναντι αρχικού στόχου 2,7% το 2003 και εγγραφής 3,1% το 2002) αποτελεί σαφή ένδειξη χαλαρότητας.

-η περαιτέρω μεγέθυνση της ''άσπρης τρύπας'' αποδεικνύει τη διάσταση μεταξύ πραγματικής και λογιστικής απεικόνισης των δημοσίων οικονομικών.

-η αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 7,7%, πολύ πιο πάνω από τον προσδοκώμενο πληθωρισμό, δείχνει την αδυναμία συγκράτησης των κρατικών δαπανών και διαμόρφωσης των ουσιαστικών προϋποθέσεων για ένα ανταγωνιστικότερο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις.