Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 09:17

Συνεργασία Morgan Stanley, Goldman Sachs στο real estate

Στις δύο μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις, στον χώρο του real estate, συνεργάζονται Morgan Stanley και Goldman Sachs Group Inc., οι οποίες ανταγωνίζονται σε καθημερινή βάση για την απόκτηση πελατών στον τραπεζικό τομέα.

Οι οίκοι, που εδρεύουν στη Ν. Υόρκη, συμμετέχουν στο μεγαλύτερο fund εξαγορών της Blackstone Group LP, με την προσφορά δύο δισ. δολ. ή και περισσότερο, για την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων της Metro AG, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής της Γερμανίας, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.

Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν, ότι ενδέχεται επίσης να κάνουν από κοινού προφορά για την εξαγορά της Canary Wharf Group Plc, της δημιουργού του δεύτερου σε μέγεθος οικονομικού κέντρου του Λονδίνου, της οποίας οι μετοχές έχουν αξία 1,6 δισ. λίρες Αγγλίας (2,7 δισ. δολ.).

«Ναι. Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs είναι τυπικά ανταγωνιστές», είπε ο Edmund Craston, επικεφαλής του τμήματος real estate στην UBS AG στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Η αλήθεια όμως είναι ότι μερικές συμφωνίες στον χώρο του real estate είναι τόσο μεγάλες, οπότε πρέπει να διανείμει κανείς το ρίσκο που έχουν, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας».

Ισχύς εν τη ενώσει

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley, οι δύο μεγαλύτεροι σύμβουλοι συγχωνεύσεων τα έτη 2000, 2001 και 2002, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, ανταγωνίζονται για τις αμοιβές από τις συγχωνεύσεις, αλλά και από τις πωλήσεις μετοχών και ομολόγων.

«Τα κεφάλαιά τους στο real estate, περίπου 59 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία διεθνώς, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη απήχηση από ό,τι να ανταγωνιστούν η μία την άλλη», συμπλήρωσε ο Craston.

«Είμαστε πολύ σκληροί με τους ανταγωνιστές μας σε κάποια πεδία δραστηριοτήτων και περιστασιακά ενώνουμε τη δύναμή μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Goldman Sachs, Lucas Van Praag, σε δήλωσή του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το Bloomberg News, συμπληρώνοντας : «Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνεργαζόμαστε είναι σαφείς και δεν πρέπει να ξαφνιάζουν κανέναν».

Η Lindsey Harrison, επίσης εκπρόσωπος της Morgan Stanley, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, όπως και ο διευθύνων σύμβουλος της Blackstone στο Λονδίνο, Chad Pike και ο εκπρόσωπος της Metro, Juergen Homeyer.

Οι Financial Times της Γερμανίας, ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα, ότι οι δύο τράπεζες συνεργάζονται προκειμένου να καταθέσουν προσφορά για τα περιουσιακά στοιχεία της Metro, χωρίς να κάνουν αναφορά σε συγκεκριμένη πηγή.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, ο δεύτερος και τρίτος σε μέγεθος χρηματιστηριακός οίκος αντιστοίχως, μετά την Merrill Lynch & Co., έχουν συμβουλεύσει αντίπαλους πελάτες, αρκετές φορές φέτος. Η Goldman, βοήθησε την ισπανική εταιρεία φυσικού αερίου SDG S.A. στην προσφορά 29 δισ. δολ. για την εξαγορά της Iberdola S.A. τον Μάρτιο, ενώ η Morgan Stanley μερίμνησε για να αντικρούσει την τελευταία.

Επίσης, η Morgan Stanley συνεργάστηκε με την Alcan Inc. στην προσφορά της για την γαλλική Pechiney, η οποία είχε προσλάβει την Goldman Sachs ως σύμβουλο. Οι δύο εταιρείες τον περασμένο μήνα συνεργάστηκαν, μετά την αύξηση της προσφοράς από την Alcan στα 4 δισ. ευρώ (4,7 δισ. δολ.).

Στην αντίθετη όχθη βρέθηκαν οι εταιρείες και το 1999 όταν η Vodafone Group Plc, συμβουλεύτηκε την Goldman προκειμένου να κάνει τη μεγαλύτερη προσφορά που έγινε ποτέ για την εξαγορά της γερμανικής Mannesmann AG, της οποίας σύμβουλος ήταν η Morgan Stanley.