Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 10:15

Αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές

ΜΕ ΑΠΩΛΕΙΕΣ άνοιξαν και σήμερα οι ευρωπαϊκοί δείκτες εν μέσω έντονων ανησυχιών για τις επιπτώσεις του ισχυρού ευρώ στις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Σημειώνεται ότι το ενιαίο νόμισμα έχει υπερβεί το επίπεδο των 1,18 δολαρίων.

Αντιθέτως, περιορισμένος είναι ο αντίκτυπος από τη νέα άνοδο - την πέμπτη κατά σειρά - της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση και τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της αμερικανικής Αlcoa.

Ο μεγαλύτερος παραγωγός αλουμινίου στον κόσμο ανακοίνωσε μετά τη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης ότι τα κέρδη του αυξήθηκαν κατά 45% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2002 ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου o δείκτης FTSE 100 έχει διαμορφωθεί στις 4.263,6 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.233,7 μονάδες με απώλειες 0,6% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.344,9 μονάδες μειωμένος κατά 0,3%.

H μετοχική τιμή της αυτοκινητοβιομηχανίας DaimlerChrysler υποχωρεί κατά 1,1%. Μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 2%, καταγράφει ο τίτλος της ομοειδούς γαλλικής εταιρείας Renault.

Πτώση μεγαλύτερη από 2% σημειώνει και ο γαλλικός όμιλος ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων του στην αμερικανική αγορά και δέχεται πλήγμα από την ισχυροποίηση του ευρώ.