Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 08 Οκτωβρίου 2003 11:24

Τάσεις ανάκαμψης στη Σοφοκλέους

ΑΝΟΔΙΚΑ κινείται σχεδόν από την έναρξη της συνεδρίασης ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κυρίως χάρη στην ανάκαμψη του ΟΤΕ. Η μετοχική τιμή του Οργανισμού ενισχύεται κατά 1,64% και έχει διαμορφωθεί στα 9,94 ευρώ.

Αντιθέτως, πτωτικά κινούνται και σήμερα οι περισσότερες τραπεζικές μετοχές στον απόηχο της είδησης ότι το Δημόσιο θα προχωρήσει στην πώληση του 10% της Εθνικής Τράπεζας σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Με τη διάθεση του πακέτου το Δημόσιο θα αποκομίσει έσοδα εκτιμώμενα στα 460 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας την άμεση συμμετοχή του στο 11% και ανεβάζοντας σε 25,5% το ποσοστό που ελέγχουν οι ξένοι θεσμικοί στη μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/08/831482.htm .

Ο τίτλος της Εθνικής σημειώνει πτώση κατά 0,44% παρουσιάζοντας συναλλακτική δραστηριότητα 58.640 τεμαχίων.

Παράγοντες της αγοράς υποδέχθηκαν ωστόσο με θετικά σχόλια τις χθεσινές ανακοινώσεις της Εθνικής και της Πειραιώς για διάθεση μέρους του μετοχικού τους κεφαλαίου σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

Η πτώση που οι ειδήσεις αυτές προκάλεσαν χθες στη Σοφοκλέους ερμηνεύθηκε ως «αναγκαίο κακό», αφού, έως ότου ολοκληρωθούν οι παραπάνω διαδικασίες, θεωρείται φυσιολογική η δημιουργία συνθηκών πίεσης στην αγορά και προφανώς μείωσης της ρευστότητας αυτής.

«Συμφωνίες σαν αυτές που ανακοινώθηκαν χθες από την Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς είναι καλές εξελίξεις για τη χρηματιστηριακή αγορά, εάν μάλιστα οι διαδικασίες ολοκληρωθούν επιτυχημένα όπως στην περίπτωση της Αlpha Bank, οι προοπτικές είναι πολύ καλές» σημειώνει ο πρόεδρος της Π & Κ ΑΧΕΠΕΥ, Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «Κατ' αρχάς θα δημιουργηθούν κάποια χαμηλά "floors" στα συγκεκριμένα βαριά χαρτιά που δύσκολα θα σπάσουν προς τα κάτω.

Το σύνολο του τραπεζικού κλάδου αναμένεται να ωφεληθεί από τις εξελίξεις αυτές και κατ' επέκταση και ο γενικός δείκτης που ας μην ξεχνάμε είναι τραπεζοκεντρικός.

Προφανώς θα υπάρξουν κάποιες ρευστοποιήσεις μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών, πάντως μέρος των χθεσινών πιέσεων έτσι κι αλλιώς οφείλετο στην υποχώρηση των ξένων αγορών.

Απαραίτητη προϋπόθεση για διατήρηση θετικής τάσης στην αγορά είναι πάντα και η ανάλογη εικόνα των λοιπών ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων», καταλήγει ο πρόεδρος της Π & Κ ΑΧΕΠΕΥ.

Αυτή την ώρα (11:18) o γενικός δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,76% και βρίσκεται στις 2.109,4 μονάδες με την αξία των συναλλαγών στα 15 εκατομμύρια ευρώ.

Από το σύνολο των μετοχών που έχουν αλλάξει χέρια 143 σημειώνουν άνοδο, 38 υποχωρούν και 43 παραμένουν αμετάβλητες.

Ανοδικά κινείται και η πλειονότητα των κλαδικών δεικτών με πρωταγωνιστή τον ασφαλιστικό, ο οποίος ενισχύεται κατά 1,70%.