Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 22:32

Eurogroup: Εγκρίθηκε η εκταμίευση της δόσης των 9,2 δισ. ευρώ

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Eυρωζώνης. Γιούνκερ: Το Μάρτιο η συμφωνία για Κύπρο. Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 9,2 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα ενέκρινε το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της Eυρωζώνης. Από το συνολικό χρηματικό ποσό, τα 7,2 δισ. ευρώ αφορούν στον τραπεζικό τομέα και τα 2 δισ. ευρώ κρατικές δαπάνες.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία της Ελλάδας ενώ για την Κύπρο είπε πως η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί τον Μάρτιο. Μάλιστα χαιρέτισε την πρόοδο που σημείωσε η Λευκωσία στην εφαρμογή ορισμένων σημαντικών μέτρων, για τα οποία οι κυπριακές αρχές έχουν συμφωνήσει με την τρόικα των πιστωτών.

Για την Ισπανία, ανακοίνωσε ότι η εκταμίευση της δόσης των 1,8 δισ. ευρώ θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι για την Ελλάδα διαπιστώθηκε ότι όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δεκεμβρίου. «Έτσι, μπορούμε να συμφωνήσουμε με την καταβολή της επόμενης δόσης. Ιδιαίτερα εκφράσαμε την ικανοποίησή μας με την ανακοίνωση ότι στην Ελλάδα θα υπάρξει μια ακόμη φορολογική μεταρρύθμιση το Μάιο, έτσι ώστε η διαδικασία της εφαρμογής να προχωρήσει βήμα-βήμα», πρόσθεσε.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει έναντι της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συζήτηση για τη χώρα μας διήρκησε σχεδόν 10 λεπτά και είχε μάλλον τυπικό χαρακτήρα καθώς το γενικότερο κλίμα ήταν θετικό για το ελληνικό ζήτημα.

Ντάισελμπλουμ: Προτεραιότητα η ανάκτηση της εμπιστοσύνης

Νέος πρόεδρος του Eurogroup εξελέγη ο 46χρονος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος ηταν επικεφαλής τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε κρίσιμη χρονιά το 2013, σημειώνοντας ότι «η δουλειά δεν τελείωσε ακόμα και έχουμε δρόμο να διανύσουμε». Παράλληλα πρόσθεσε πως είναι απαραίτητη η τραπεζική ένωση και ζήτησε την επιτάχυνση της διαδικασίας.

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο  Ντάισελμπλουμ είπε ότι φιλοδοξεί να μεταφέρει τις αποφάσεις και τη δράση του συμβουλίου από την απλή αντιμετώπιση των κρίσεων σε πιο μακρόπνοες πολιτικές για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την αναθέρμανση της ανάπτυξης και προς την κατεύθυνση αυτή «βλέπει» αναβάθμιση του νέου ρόλου του.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε πρωταρχικό μέλημα την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, τόνισε πως αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα της αξιολόγησης της τρόικας. «Εργαζόμαστε για την εξεύρεση λύσης, όμως θα χρειαστεί κάποιος χρόνος ακόμη», δήλωσε.

Για την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στο προεδρείο τουEurogroup, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την ικανοποίησή του και δήλωσε ότι στήριξε αυτή την υποψηφιότητα. ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ για τη συνεισφορά του.

Κύπρος: Έχουμε ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας

Η Λευκωσία έχει ικανοποιήσει όλες τις εισηγήσεις της τρόικας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Ειδικότερα ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ανταποκριθεί πλήρως στις επιταγές του μνημονίου όσον αφορά στο δημόσιο τομέα, τις διαρθρωτικές αλλαγές καθώς και τις αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό τομέα. Παράλληλα, χαρακτήρισε «εικασίες» τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, τονίζοντας πως «είμαστε ικανοποιημένοι τόσο σε επίπεδο νομοθεσίας όσο και σε επίπεδο εκτέλεσης όπου έχουμε κάνει όλα όσα ζητούνται».

Όπως τόνισε, υπάρχει ακόμη το θέμα της συμφωνίας σχετικά με το χρηματικό ποσό που χρειάζεται για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο όμως είναι υπό εξέλιξη και «αναμένουμε ότι σύντομα και αυτό θα είναι γνωστό».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές σε γερμανικά ΜΜΕ ότι ενδεχομένως η Κύπρος να μπορεί να δημιουργήσει συστημικό πρόβλημα στην Ευρωζώνη παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Σιαρλή είπε ότι αυτό χρήζει μεγάλης συζήτησης.

Σε ερώτηση σχετικά με το λόγο καθυστέρησης έγκρισης της δανειακής σύμβασης, υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται στη διαδικασία καθορισμού των κεφαλαιακών αναγκών του τραπεζικού τομέα, η οποία χρειάζεται κάποιο χρόνο.