Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2013 16:47

Αποκρατικοποιήσεις: «Συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο» εντός του 2013

Κατευθύνσεις για το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων έδωσε ο Πρωθυπουργός στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατευθύνσεις για το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ με στόχο την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων έδωσε ο Πρωθυπουργός στη σημερινή ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Το 2013 θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη πρόοδος», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα. Το συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο», τόνισε, προσθέτοντας ότι η επόμενη σχετική σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ.

Νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, επανέλαβε ότι οι άξονες της κυβερνητικής πολιτικής είναι η έμφαση στη ρευστότητα, η προώθηση των έργων, των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων ώστε να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική και φιλική στις επενδύσεις.

«Η ανταλλαγή απόψεων ήταν γόνιμη και είμαστε φυσικά στη διάθεση τόσο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και όλων των κομμάτων, γιατί η προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη δεν είναι για κάποιο κόμμα, είναι μια προσπάθεια εθνική και πρέπει να πετύχει», τόνισε.

ΣΥΡΙΖΑ: Επιταχύνουν το «ξεπούλημα» του δημόσιου πλούτου

«Δογματικά προσηλωμένη στις αυτοκτονικές πολιτικές που της υποδεικνύει η τρόικα» χαρακτηρίζει ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος την κυβέρνηση, σε σχόλιό του για τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου.

«Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός και οι συμμετέχοντες υπουργοί και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισαν την επιτάχυνση του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας. Και αυτό αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ που σημειώνει τις καθυστερήσεις σε αυτόν τον τομέα», παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι το «ξεπούλημα» επιχειρήσεων κοινωφελούς σημασίας θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά με ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις σε βασικά είδη όπως το νερό, η ενέργεια και οι μεταφορές. «Αντί για ανάπτυξη, οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν περισσότερες απολύσεις και μεγαλύτερη ανεργία», επισήμανε, τονίζοντας πάντως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα πρωτοστατήσει στον αγώνα ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια».

ΚΚΕ: Προαποφασισμένες οι αποκρατικοποιήσεις

Οι αποκρατικοποιήσεις είναι προαποφασισμένες από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το ΔΝΤ και έχουν στόχο να ενισχύσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη, σχολιάζει  το ΚΚΕ αναφερόμενο στην κυβερνητική σύσκεψη.

Σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τον λαό να μην εγκλωβιστεί στον «εκβιασμό» της κυβέρνησης, που τον καλεί να στηρίξει τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μη μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.

Προϋπόθεση των επενδύσεων, τονίζει το ΚΚΕ, είναι η συντριβή των εργατικών-λαϊκών δικαιωμάτων, η παραχώρηση νέων προνομίων στο κεφάλαιο, η σιγή νεκροταφείου για τους εργαζόμενους.

«Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει τίποτα από την καπιταλιστική ανάκαμψη, που αποθεώνει η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα. Να μη πάρει θέση υπέρ του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού ομίλου, εγχώριου και ξένου, κανενός ιμπεριαλιστικού κέντρου, που ανταγωνίζονται για τη μοιρασιά της λείας», αναφέρει το ΚΚΕ προσθέτοντας ότι «για να υπάρχει ανάπτυξη με βάση τις λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας χρειάζεται να γίνουν λαϊκή περιουσία τα μονοπώλια και ο παραγόμενος πλούτος».