Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 09 Οκτωβρίου 2003 11:12

Γερμανία : Μείωση της ανεργίας τον Σεπτέμβριο

ΜΕΙΩΣΗ για τρίτο συνεχόμενο μήνα, σε σύνολο πέντε μηνών, σημείωσε η ανεργία στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο, τονώντας την αισιοδοξία ότι οι προσλήψεις θα βοηθήσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να ανακάμψει, μετά από τριετή ύφεση.

Ο αριθμός των ανέργων, εποχιακώς προσαρμοσμένος, υποχώρησε στους 14.000 τον Σεπτέμβριο από τον Αύγουστο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι οι άνεργοι θα αυξάνοντο κατά 7.000. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 10,5% από 10,6%.

Οι επιχειρηματίες και οι επενδυτές στην οικονομία των 2,4 τρισ. δολ., έγιναν περισσότερο αισιόδοξοι τους τελευταίους μήνες, έδειξε η έκθεση για την εμπιστοσύνη και ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, κέρδισε συνολικά φέτος ποσοστό 17%.

Οι βιομηχανίες δέχθηκαν περισσότερες παραγγελίες τον Αύγουστο, σημάδι ότι η οικονομία αναδύθηκε από την ύφεση το πρώτο εξάμηνο του έτους.

«Τα χειρότερα είναι βέβαιο ότι έχουν περάσει», ανέφερε ο Klaus Hofer, επικεφαλής της εταιρείας παραγωγής χημικών B. Braun Melsungen AG, η οποία απασχολεί 8.500 ανθρώπους στη Γερμανία, συμπληρώνοντας : «Εχουμε ακόμη κάποιες κενές θέσεις που πρέπει να καλύψουμε, οπότε θα κάνουμε προσλήψεις».

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2001 και τόνωσε την αισιοδοξία για το μέλλον, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου Ifo τον περασμένο μήνα, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη σημείωσε άνοδο για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο ZEW.