Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2003 08:32

Σιγκαπούρη : Ταχύτατος ο ρυθμός ανάπτυξης το γ' τρίμηνο

Με τους ταχύτερους ρυθμούς, μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών, αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Σιγκαπούρης, μετά τη συρρίκνωση σε επίπεδα ρεκόρ. Την ανάπτυξη οδηγούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης και της Merck & Co., που δραστηριοποιείται στη χώρα. Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, ότι θα θέσει όρια στο νόμισμα, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 15% σε ετήσια βάση από το προηγούμενο τρίμηνο, μετά την υποχώρησή του κατά 11% το δεύτερο τρίμηνο. Η ανάκαμψη θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να επαναλάβει την πρόβλεψή της για οικονομική ανάπτυξη μεγαλύτερη του 1% φέτος.

Η επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, άδειασε στα καταστήματα και κράτησε μακριά τους τουρίστες από το νησί το δεύτερο τρίμηνο. Οι εξαγωγές των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως της Merck και της Schering-Plough Corp., οι οποίες αποτελούν περίπου το 15% των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων της Σιγκαπούρης, οδηγούν σε ανάκαμψη την οικονομία των 89 δισ. δολαρίων.

«Το εργοστάσιό μας εργάζεται με έντονους ρυθμούς και η παραγωγή του είναι καλή», ανέφερε ο Paul Martino, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Merck στη Σιγκαπούρη, της δεύτερης σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανίας των ΗΠΑ, από πλευράς πωλήσεων. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο δείκτης Straits Times στο Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης κέρδιζε 0,8%, φθάνοντας στις 1.751,94 μονάδες, στις 12:41' μ.μ., τοπική ώρα. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Venture Corp., και άλλων βιομηχανιών. Το δολάριο της Σιγκαπούρης διαπραγματεύθηκε στο 1,7266 δολ. ΗΠΑ, σημειώνοντας ελαφρά διαφοροποίηση από χθες, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, ότι θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική.

«Απαιτείται η διατήρηση της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να τονωθεί η οικονομία της χώρας, με τη συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα», ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπηρεσία της Σιγκαπούρης.