«Ματ» με 14 κινήσεις για τη στήριξη των τουριστικών επενδύσεων φιλοδοξεί να πετύχει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μέσω του νομοσχεδίου με τίτλο «Μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις».
«Ματ» με 14 κινήσεις για τη στήριξη των τουριστικών επενδύσεων φιλοδοξεί να πετύχει η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, μέσω του νομοσχεδίου που έδωσε χθες για διαβούλευση, με τίτλο «Μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις».
Συγκεκριμένα, με το προωθούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού, επιχειρείται η απλούστευση των διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας τις επιτελικές αρμοδιότητες του υπουργείου, με σκοπό τη διευκόλυνση των επενδύσεων, ενώ θεσπίζονται διατάξεις για την αναδιοργάνωση του ΕΟΤ.
«Ο τουρισμός αποτελεί συγκριτικό μας πλεονέκτημα, βασικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και ουσιαστικό στήριγμα της εθνικής προσπάθειας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, δημιουργώντας ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα, απασχόληση και εισόδημα», δηλώνει στη «Ν» η υπουργός, κα Κεφαλογιάννη, και προσθέτει: «Η σημερινή κυβέρνηση αναγνώρισε την ανάγκη ενός κεντρικού πόλου στήριξης του τουρισμού στη χώρα και συνέστησε αυτόνομο υπουργείο Τουρισμού. Το σχέδιο νόμου, που εισάγεται για διαβούλευση, στοχεύει στην ανασυγκρότηση των δομών και διαδικασιών που στηρίζουν τον τουρισμό με κύριο γνώμονα την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό και τη διάχυση των ευκαιριών σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στο στρατηγικό μας σχέδιο για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού». Η υπουργός προσθέτει τέλος: «Δεδομένης της αναπτυξιακής σημασίας του τουρισμού στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της εθνικής οικονομίας, προσκαλούμε όλους τους φορείς του τουρισμού να συμμετάσχουν στη δημόσια αυτή διαβούλευση, διατυπώνοντας τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους στις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και την προώθηση των οργανωμένων και σύνθετων τουριστικών επενδύσεων:
- Βελτιώνεται το θεσμικό πλαίσιο και ορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας Οργανωμένων Υποδοχέων Τουριστικών Δραστηριοτήτων, με σκοπό την ανάπτυξη στρατηγικών επενδύσεων. Ως «Οργανωμένος υποδοχέας τουριστικών δραστηριοτήτων» ορίζεται η περιοχή που αναπτύσσεται, σύμφωνα με τις ισχύουσες οικείες διατάξεις, προκειμένου να λειτουργήσει κατά κύρια χρήση ως χώρος ανάπτυξης δραστηριοτήτων τουρισμού-αναψυχής και άλλων συνοδευτικών του τουρισμού δραστηριοτήτων.
- Διευρύνεται το πεδίο των εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής με την ένταξη και εγκαταστάσεων ειδικών μορφών τουρισμού (π.χ. κέντρα ιαματικής θεραπείας- θερμαλισμού, αναζωογόνησης, ευεξίας, αισθητικής, καταδυτικού τουρισμού, εγκαταστάσεις ανάδειξης περιβαλλοντικών, ιστορικών, θρησκευτικών ή πολιτιστικών στοιχείων κ.ά.), εφόσον ενσωματώνονται λειτουργικά στο τουριστικό κατάλυμα. Προβλέπεται η χρονομεριστική μίσθωση και υπάρχουν προβλέψεις και για καταλύματα με γκολφ.
- Εισάγεται ένα νέο τουριστικό προϊόν και δίδεται η δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας (condo hotels), τα οποία μπορούν να λειτουργούν με μακροχρόνιες εκμισθώσεις. Είναι ξενοδοχειακά καταλύματα κατηγορίας 4 ή 5 αστέρων, επί τμημάτων των οποίων, με τη μορφή ανεξαρτήτων διαμερισμάτων ή κατοικιών, επιτρέπεται η σύσταση οριζοντίων και καθέτων ιδιοκτησιών και η μακροχρόνια εκμίσθωσή τους σε τρίτους.
- Δίδεται η δυνατότητα εκμίσθωσης και τουριστικών επαύλεων μέχρι τρεις μήνες ανά έτος. Ως τουριστικές επαύλεις ορίζονται κατοικίες ελάχιστου εμβαδού 100 τ.μ.
- Ρυθμίζονται θέματα χαρακτηρισμού, οριοθέτησης, χωροθέτησης και ανάπτυξης για Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ). Οι ΠΟΤΑ αποτελούν οργανωμένο υποδοχέα τουριστικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πρέπει να περιέχουν τουριστικές επενδύσεις προκαθορισμένης κρίσιμης μάζας, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του προγράμματος ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε τουριστικά μη ανεπτυγμένες περιοχές. Η επάρκεια των επενδύσεων αυτών κρίνεται κατά τον έλεγχο της σχετικής προτάσεως για τη δημιουργία ΠΟΤΑ.
- Καθορίζονται οι όροι δόμησης τουριστικών εγκαταστάσεων εντός οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
- Προσδιορίζονται τα δικαιολογητικά για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, σε συνδυασμό με ειδικές τουριστικές υποδομές.
- Καθορίζονται οι ζώνες ανάπλασης και οι γενικές χρήσεις γης, καθώς και οι γενικοί όροι και περιορισμοί δόμησης για την ολοκληρωμένη ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου Αττικής, με τη δημιουργία Συνεδριακού Κέντρου διεθνούς εμβέλειας.
- Ρυθμίζονται θέματα Ειδικών Φόρων και Τελών σε ακίνητα του ν. 3342/2005. Επιβάλλεται ειδικός φόρος υπέρ των οικείων ΟΤΑ Α΄ βαθμού σε ποσοστό 0,50% επί των εισπράξεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στα Ολυμπιακά Συγκροτήματα, τα οποία απαλλάσσονται κάθε άλλου φόρου.
- Επιτρέπονται προσωρινές και λυόμενες εγκαταστάσεις για έκτακτες εκδηλώσεις μέγιστης διάρκειας τεσσάρων μηνών στα Ολυμπιακά συγκροτήματα.
- Απλοποιείται το πλαίσιο αδειοδότησης και χωροθέτησης και τακτοποιούνται λειτουργικά οι τουριστικοί λιμένες, οι οποίοι δεν έχουν λάβει άδεια λειτουργίας.
- Δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης των επιτρεπόμενων χρήσεων σε περιοχές του διατάγματος για την παραλιακή ζώνη της Αττικής.
- Επιλύονται θέματα οριοθέτησης των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας και δίνεται προθεσμία 2 ετών για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας.
- Επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εντός ζώνης τουριστικού λιμένα, Κυριακές και αργίες.
Μεταφορά της υπηρεσίας αδειοδότησης στο υπουργείο
Η υπηρεσία-«κλειδί» για την επιτάχυνση της αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων, μεταφέρεται από τον ΕΟΤ στο υπουργείο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, με υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί εντός μηνός, από τη θέση σε ισχύ του παρόντος ρυθμίζονται τα επί μέρους ζητήματα που αφορούν στην μεταφορά της υπηρεσίας στο υπουργείο Τουρισμού.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των δομών και υπηρεσιών του υπουργείου Τουρισμού και ενίσχυσης του επιτελικού του ρόλου, μεταφέρεται στο υπουργείο Τουρισμού η Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ και μέρος της διεύθυνσης ποιοτικού ελέγχου και εποπτείας της αγοράς.
Επίσης, στο υπουργείο συνίσταται το Παρατηρητήριο Τουρισμού. Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η αξιοποίηση των στοιχείων και πορισμάτων του «Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού», η μελέτη της τουριστικής αγοράς και η παρουσίαση πορισμάτων, με στόχο την υποστήριξη τεκμηριωμένων επεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία της και την προώθηση στοχευμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα στον τομέα του τουρισμού, με στόχο την ανάδειξη όλων των θεματικών ενοτήτων του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
Το Παρατηρητήριο θα υποστηρίζεται διοικητικά από τη Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης, στην οποία μπορεί να αποσπάται ή να μετατάσσεται εξειδικευμένο προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από το Δημόσιο, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, με κοινή απόφαση του υπουργού Τουρισμού και του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
Ορίζεται ότι, για την επίτευξη των σκοπών του, το Παρατηρητήριο έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο απαραίτητο και, για το σκοπό αυτό, όλες οι δημόσιες Αρχές και υπηρεσίες υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ακώλυτη πρόσβαση σε κάθε στοιχείο απαραίτητο για την επιτέλεση του έργου του.
Ακόλουθοι σε πρεσβείες
Με τη δημιουργία θέσεων τουριστικών ακολούθων στις πρεσβείες, σε χώρες που δεν λειτουργούν γραφεία εξωτερικού του ΕΟΤ, προσπαθεί το υπουργείο να αντιμετωπίσει το μειωμένο προϋπολογισμό που έχει στη διάθεσή του, λόγω της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα.
Οπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, στις πρεσβείες αυτές μπορούν να δημιουργηθούν θέσεις τουριστικών ακολούθων, στις οποίες μπορούν να αποσπασθούν υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού ή του ΕΟΤ ή μπορεί να προσλαμβάνεται επιτόπιο προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ή να συνάπτονται συμβάσεις με ανάλογο νομικό καθεστώς σύμφωνο με τη νομοθεσία του τόπου απασχόλησης. Οι τουριστικοί ακόλουθοι στεγάζονται στο κτήριο των κατά τόπους πρεσβειών ή προξενείων.
Προβλέπεται, επίσης, η σύσταση στο υπουργείο Τουρισμού η Διεύθυνση Τουριστικής Εκπαίδευσης. Η συγκεκριμένη Διεύθυνση αποτελείται από τα εξής τμήματα:
- Το τμήμα Ανώτερων Σχολών και Σχολών Ξεναγών, το οποίο είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για το γενικό σχεδιασμό της Ανώτερης Τουριστικής Εκπαίδευσης και της Εκπαίδευσης των Σχολών Ξεναγών, και την Εποπτεία των Ανώτερων Σχολών και των Σχολών Ξεναγών, με στόχο την πιστή εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών τους.
- Το Τμήμα Επαγγελματικών Σχολών ΕΠΑΣ και ΙΕΚ το οποίο είναι αρμόδιο, μεταξύ άλλων, για τη σύνταξη και προώθηση της προκήρυξης για την εισαγωγή μαθητών στις ΕΠΑΣ και ΙΕΚ, προς τον υπουργό.
- Το Τμήμα Κατάρτισης - Διά Βίου Μάθησης, το οποίο είναι αρμόδιο για τον προγραμματισμό και υλοποίηση προγραμμάτων διά βίου μάθησης εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα του τουρισμού.
- Το Τμήμα Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας, το οποίο είναι αρμόδιο μεταξύ άλλων για την τήρηση της διαδικασίας τοποθέτησης των μαθητών και σπουδαστών των τμημάτων τουριστικής εκπαίδευσης του υπουργείου Τουρισμού σε θέσεις πρακτικής άσκησης, αλλά και για τη συνεργασία.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗΣ - [email protected]