Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου 2003 19:00

Αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές

ΕΝΤΟΝΑ ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εν μέσω αισιόδοξων εκτιμήσεων για τα εταιρικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου.

Ωστόσο, η συναλλακτική δραστηριότητα ήταν περιορισμένη λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Κολόμβου στις ΗΠΑ, που κράτησε κλειστή την αγορά ομολόγων, και της εθνικής αργίας στο Τόκιο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι η πλειονότητα των εταιρειών αναμένεται να ανακοινώσει καλά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο διαχειριστής κεφαλαίων στην Dexia Asset Management στις Βρυξέλλες.

Όπως έγινε σήμερα γνωστό, τα καθαρά κέρδη της Motorola στο παραπάνω χρονικό διάστημα ανήλθαν σε 116 εκατ. ευρώ, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 5%, στα 6,83 δισεκ. δολ., υπερβαίνοντας τις προσδοκίες της αγοράς.

Μέχρι στιγμής μόνο 42 εταιρείες του δείκτη S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο, με το μέσο όρο των κερδών του δείκτη να ανεβαίνει στα 13,88 δολάρια ανά μετοχή από τα προβλεπόμενα 13,31 δολάρια ανά μετοχή.

Συνολικά 110 εταιρείες του δείκτη S&P 500 θα ανακοινώσουν κέρδη τριμήνου αυτό το επταήμερο, 160 την επόμενη εβδομάδα και 90 τη μεθεπόμενη, σύμφωνα με στοιχεία της Thomson First Call.

Θετικό αντίκτυπο στην επενδυτική ψυχολογία είχαν επίσης τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/13/832891.htm , η άνοδος των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/13/833010.htm , καθώς και η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/13/832917.htm που έδωσε «ανάσα» στους ευρωπαίους εξαγωγείς.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η είδηση ότι εντός της εβδομάδας θα ψηφιστεί νομοσχέδιο στη Γερμανία που θα επιτρέψει στους ασφαλιστικούς ομίλους της χώρας να εξοικονομούν ετησίως έως και 10 δισ. ευρώ συνολικά καθώς θα τους επιτρέπει να αφαιρούν από τη φορολογία τους τις ζημίες τους στις κεφαλαιαγορές.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.362,3 μονάδες αυξημένος κατά 1,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.360,3 μονάδες με κέρδη 1,6%, ενώ στη Φρανκφούρτη –σχεδόν δύο ώρες πριν από το τέλος της συνεδρίασης - ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 2,1% έχοντας φθάσει τις 3.544,2 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 Νοεμβρίου το ωράριο συναλλαγών της γερμανικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα εναρμονιστεί με εκείνο των υπόλοιπων ευρωπαϊκών αγορών.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι μετοχές εταιρειών κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού στον απόηχο των θετικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου της Motorola. Τα αποτελέσματα της αμερικανικής εταιρείας ανακοινώθηκαν μία ημέρα νωρίτερα απ΄ ό,τι αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Ο τίτλος της σουηδικής Ericsson ενισχύθηκε κατά 5,3%, ενώ η μετοχή της Nokia σημείωσε άνοδο 1,8%. Η φινλανδική εταιρεία θα ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της την ερχόμενη Πέμπτη.

Αξιόλογα κέρδη, άνω του 3%, κατέγραψε και ο τίτλος της Philips Electronics εν μέσω αισιοδοξίας για τα οικονομικά αποτελέσματα της ολλανδικής εταιρείας που θα δημοσιευθούν αύριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/13/832874.htm .

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσαν επίσης οι μετοχές των γερμανικών ασφαλιστικών εταιρειών. Στην αγορά της Φρανκφούρτης οι τίτλοι της Allianz και της Munich Re σημειώνουν άνοδο κατά 3,94% και 4,45% αντιστοίχως.