Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 23:09

Γ. Στουρνάρας: Δίκαιη η φορολόγηση στα ακίνητα

Δίκαιη χαρακτήρισε τη φορολόγηση στα ακίνητα ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, αρνούμενος ότι υπάρχει υπαρφορολόγηση ενώ υποστήριξε πως η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στοχεύει στη μείωση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Δίκαιη χαρακτήρισε τη φορολόγηση στα ακίνητα ο υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ, αρνούμενος ότι υπάρχει υπαρφορολόγηση ενώ υποστήριξε πως η αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης στοχεύει στη μείωση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Την ίδια ώρα ξεκαθάρισε ότι όσο δεν πληρώνουν όσοι φοροδιαφεύγουν τόσο θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται όσοι δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα. Στο σημείο αυτό τόνισε πως χωρίς την επιβολή ποινών χωρίς αναστολή για τη φοροδιαφυγή, δεν θα παταχτεί ποτέ το φαινόμενο αυτό.

Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα, δεν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ωστόσο ο υπουργός ανέφερε ότι εάν είχαν υλοποιηθεί οι αποκρατικοποιήσεις τα προηγούμενα χρόνια τότε δεν θα επιβάλλονταν σήμερα φόροι.

Όπως αποκάλυψε, μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου την Παρασκευή και του πολυνομοσχεδίου σήμερα, έλαβε ένα e-mail από συνεργάτη του στις Βρυξέλλες και πληροφορήθηκε πως το Eurogroup Working Group εισηγήθηκε στο Eurogroup την εκταμίευση της δόσης του Ιανουαρίου για την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις θυσίες του ελληνικού λαού, είπε ότι αυτές «πιάνουν τόπο» και αποδίδουν ενώ χαρακτήρισε επίπονα αλλά αναγκαία τα μέτρα καθώς διορθώνουν λάθη περασμένων ετών.

Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι απο το δεύτερο εξάμηνο του 2013 θα υπάρξει θετική προσαρμογή και πως η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται.

Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση την κατηγόρησε για απουσία θετικών προτάσεων και επιχειρημάτων ενώ την κατηγόρησε πως ψηφίζει υπέρ της χρεοκοπίας.

Για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ο υπουργός είπε ότι ο ίδιος δεν θα παραλάμβανε ποτέ τη λίστα, καθώς δεν έχει κανένα λόγο ένας υπουργός Οικονομικών να κάνει κάτι τέτοιο. Μάλιστα πρόσθεσε πως ακόμα και σε προιόν υποκλοπής μπορεί να διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος. Την ίδια ώρα, όμως, σημείωσε πως η υπόθεση αντιμετωπίζεται με υπερβολική έμφαση από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε και στην επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως η δημοκρατία δεν απειλείται. Μάλιστα κάλεσε όλα τα κόμματα να καταδικάσουν την επίθεση ενώ υποστήριξε πως δεν έχουν καταδικάσει όλα τα κόμματα το συμβάν με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Τέλος ο υπουργός είπε ότι συνεχίζει να ανήκει στο χώρο της κεντροαριστεράς ενώ τόνισε πως οι σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά είναι πολύ καλές και «υπάρχει χημεία» καθώς ο Πρωθυπουργός εφάρμοσε υπεύθυνη πολιτική.