Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Οκτωβρίου 2003 14:18

Βέλτεκε: Κατά 0,2% αυξήθηκε το γερμανικό ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο

Η υπ' αριθμόν ένα οικονομία της ευρωζώνης εξήλθε από την ύφεση στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπως υποστήριξε το μέλος του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και διοικητής της Μπούντεσμπανκ Ερνστ Βέλτεκε.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg News, o Ερνστ Βέλτεκε υποστήριξε ότι στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2003 η γερμανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,2% μετά τη συρρίκνωσή της στο πρώτο εξάμηνο φέτος. Στο δεύτερο τρίμηνο η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε 0,1%, ενώ στο πρώτο κατεγράφη συρρίκνωση 0,2%.

Την προηγούμενη βδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ είπε ότι πιθανότατα υπάρχει «ελαφρά ανάπτυξη» στο τρίτο τρίμηνο, ενώ το ινστιτούτο DIW - ένα από τα έξι γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα που παρακολουθούν την οικονομική συγκυρία - έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 0,2%.

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα ανακοινώσει τη δική της εκτίμηση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου στις 13 Νοεμβρίου.

Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνει το Bloomberg, η ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας δεν προβλέπεται ομαλή: Η έκθεση του ινστιτούτου ZEW http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/14/833334.htm έδειξε σήμερα ότι οι θεσμικοί επενδυτές και οι αναλυτές ήταν τον Σεπτέμβριο λιγότερο αισιόδοξοι για τις προοπτικές, ενώ τόσο οι πωλήσεις λιανικής όσο και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσαν τον Αύγουστο μείωση.

Πηγές: ΑΠΕ, Bloomberg