Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2013 15:04

To Φεβρουάριο η ανταλλαγή μετοχών Εθνικής - Eurobank

Η ανταλλαγή μετοχών, μέσω της οποίας θα γίνει η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου.

Η ανταλλαγή μετοχών, μέσω της οποίας θα γίνει η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Πέτρος Χριστοδούλου. Πρόσθεσε ότι το 25% του δικτύου των υποκαταστημάτων που θα διαθέτει ο νέος όμιλος είναι πιθανό να αναδιαρθρωθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, η νομική συγχώνευση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται στα μέσα του έτους, ενώ βασικοί άξονες της στρατηγικής του Ομίλου είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής του και η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά.

Αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Αλέξανδρος Τουρκολιάς είπε ότι η Εθνική εστιάζει τη στρατηγική της στη δημιουργία ενός θωρακισμένου απόλυτα εξυγιασμένου και διεθνώς αξιόπιστου Ομίλου, που θα έχει ευχερή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, ευθύς ως εξαλειφθούν οι περιοριστικοί παράγοντες που υπάρχουν εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας. Δεν αρκείται η Εθνική στην ικανοποιητική διαπίστωση της Blackrock ότι το χαρτοφυλάκιό της έχει επαρκείς προβλέψεις κατά το χρόνο εκπόνησης της διαγνωστικής μελέτης. Επιζητά την απόλυτη επικαιροποίηση των κεφαλαιακών της αναγκών, ώστε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσουμε και με αίσθημα ευθύνης πιστεύουμε απόλυτα επιτυχώς, να είναι και το διαβατήριο για την επιτυχή μετάβαση στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον των αγορών, πρόσθεσε ο κ. Τουρκολιάς.

Σε ό,τι αφορά το στόχο της ρευστότητας, είπε ότι προτεραιότητα είναι η ενεργός συμμετοχή της Εθνικής Τράπεζας στην αναπτυξιακή διαδικασία που είναι το μέσο για την ανάκτηση της πραγματικής και όχι επίπλαστης ευημερίας. Πρόθεσή μας, συνέχισε, είναι να παρακινήσουμε το παραγωγικό δυναμικό της χώρας να προχωρήσει στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα μας ωθήσουν εκτός ύφεσης, απεμπλεκόμενοι από αποτυχημένα πρότυπα του παρελθόντος που στηρίχθηκαν εξολοκλήρου στην κατανάλωση.

Με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και με επαρκή, αυξανόμενη, ρευστότητα, σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν σκοπεύουμε να ωθήσουμε το επιχειρείν και να κινητοποιήσουμε σχεδιασμούς και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην οικονομική δραστηριότητα, στην επανάκτηση ανταγωνιστικών θέσεων στην προώθηση καινοτόμων αρχών, στη μείωση της ανεργίας, συμπλήρωσε ο κ. Τουρκολιάς.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters