Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2003 13:32

Gucci : Αύξηση των πωλήσεων το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ αύξηση τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και στις αρχές του Οκτωβρίου, σημείωσαν οι πωλήσεις της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ειδών πολυτελείας στον κόσμο, Gucci Group NV, μετά την αύξηση της ζήτησης για σινιέ τσάντες και για τα ρούχα του Yves Saint Laurent.

Οι πωλήσεις αναρριχήθηκαν σε εξαιρετικά επίπεδα και με τον ταχύτερο ρυθμό την τελευταία διετία, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% στις ΗΠΑ και κατά 14% στην Ιαπωνία, εξαιρουμένων των συναλλαγματικών ισοτιμιών.

Η ιταλική εταιρεία, η οποία εδρεύει στην Ολλανδία, ανακοίνωσε επίσης ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα κέρδη της μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 47% και κατά το ήμισυ από ό,τι είχαν μειωθεί το προηγούμενο τρίμηνο.

«Η Gucci υπέφερε, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αρχίσει να βελιτώνονται», ανέφερε ο Jean-Edouard Reymond, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 5,5 δισ. δολ. σε μετοχές με την τράπεζα UBI στο Παρσίσι. Στο χαρτοφυλάκιό του, συμπεριλαμβάνονται και μετοχές της Pinault- Printemps-Redoute SA, μητρικής εταιρείας της Gucci.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, De Sole, είναι ο πρώτος που αναφέρθηκε σε ανάκαμψη της εν λόγω αγοράς ύψους 58 δισ. δολ. τον περασμένο Ιούλιο, αναφέροντας ότι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο τα αποτελέσματα θα είναι εκπληκτικά.

Χθες, η μεγαλύτερη εταιρείας παραγωγής ειδών πολυτελείας στον κόσμο, LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA, ανακοίνωσε ότι οι καταναλωτές άρχισαν να αυξάνουν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα.

«Το περιβάλλον έχει βελτιωθεί», ανέφερε ο De Sole, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ο Tom Ford, ο διευθυντής δημιουργικού της Gucci, προσπαθεί να δελεάσει τους καταναλωτές με τη νέα κολεξιόν ρούχων, η οποία περιλαμβάνει φορέματα κεντημένα με μικρά κρύσταλλα και ιστούς αράχνης. Ο Ford, ο οποίος σχεδιάζει ρούχα και για τον Yves Saint Laurent, περιέγραψε την κολεξιόν της Gucci ως «χάρμα οφθαλμών», την εβδομάδα που πέρασε στο Μιλάνο και κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των κολεξιόν μόδας.

Τα αποτελέσματα της Gucci, υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο. Τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν στα 22,7 εκατ. ευρώ (27 εκατ. δολ.) ή 23 σεντς ανά μετοχή το τρίμηνο που έληξε στις 31 Ιουλίου, από 42,8 εκατ. ευρώ ή 42 σεντς ανά μετοχή που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Επτά οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι τα κέρδη της θα μειωνόντουσαν σε ποσοστό της τάξης του 58%.

Αύξηση 1,1% σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρείας, φθάνοντας στα 583,7 εκατ. ευρώ. Οικονομικού αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις της θα κινούντο πτωτικά.

Οι μετοχές της Pinault κέρδιζαν 95 σεντς, ποσοστό 1,2% , φθάνοντας στα 77,8 ευρώ η μία, στις 9:38' π.μ., στο Παρίσι, τοπική ώρα. Νωρίτερα, κέρδιζαν ποσοστό τουλάχιστον 2%.