Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Nissan Motor Co., καθώς οι εκθέσεις για την οικονομία των ΗΠΑ έδειξαν μείωση των αιτήσεων για εργασία και αύξηση της βιομηχανικής ζήτησης, σημάδια ότι η χώρα, θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες αγορές προϊόντων από το εξωτερικό.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στις 11.056,31 μονάδες, στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε κέρδη 0,5%, φθάνοντας στις 1.095,2 μονάδες. Οι μετοχές της Nissan, της οποίας περίπου το 80% των λειτουργικών της κερδών προέρχεται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες ότι το πρώτο εξάμηνο τα κέρδη της έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ.

«Η ιαπωνική αγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστική αυτόν τον καιρό, καθώς εκτιμάται ότι η οικονμική ανάπτυξη στις ΗΠΑ εντείνεται», ανέφερε ο Tetsuo Inoue, ο οποίος διαχειρίζεται 100 εκατ. δολ. σε ιαπωνικές μετοχές με την UAM Japan Inc. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Βασιζόμαστε σε μετοχές εταιρειών, όπως είναι η Nissan».

Αλλού στην περιφέρεια, στη Σιγκαπούρη, ο δείκτης Straits Times κέρδιζε ποσοστό 0,4%, οδεύοντας να κλείσει με κέρδη για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε απώλειες, θέτοντας τέλος στη συνεχόμενη άνοδο 11 ημερών. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Rio Tinto Group, οδηγούσαν στην πτώση, μετά τη μείωση των τιμών του χαλκού στη Ν. Υόρκη.

Στη Ν. Κορέα πτωτικά κινείτο ο δείκτης Kospi. Οι μετοχές της Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co. σημείωναν απώλειες, μετά την αναθεώρηση της εισήγησης της UBS Securities Ltd., για τη μετοχή. Οι μετοχές της Samsung Electronics Co., της δεύτερης σε μέγεθος εταιρείας παραγωγής ημιαγωγών στον κόσμο, υποχωρούσαν, μετά την ανακοίνωση της Intel Co. προς τους επενδυτές, ότι η αύσηξη του 6,3% στα κέρδη της το τρίτο τρίμηνο είχαν ήδη επιδράσει στην τιμή της μετοχής της.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ.