Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Οκτωβρίου 2003 08:24

Κίνα : Ταχύτατοι οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης

ΤΑΧΥΤΕΡΑ από ό,τι αναμένετο και σε ποσοστό 9,1%, αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το τρίτο τρίμηνο, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, μετά την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων στη χώρα.

Ο δείκτης ανάπτυξης ήταν υψηλότερος από το 6,7% που ανακοινώθηκε για το δεύτερο τρίμηνο, αλλά και από την εκτίμηση για ανάπτυξη 8,7%, πέντε οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News. Η ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος, ενδέχεται να είναι της τάξης του 8,5% και η ίδια που επετεύχθη το εννεάμηνο του έτους, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Πεκίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η οικονομία της Κίνας, η έκτη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, αναπτύσσεται με τους διπλάσιους ρυθμούς από τις λοιπές πέντε ανταγωνίστριές της (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία).

Μερικοί από τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες, εκτιμούν, ότι η Κίνα δεν θα σταθεί ικανή να διατηρήσει τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξής της.

«Φρενήρης ήταν φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας», ανέφερε ο Marc Faber, διευθύνων σύμβουλος της Marc Faber Ltd., ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 100 εκατ. δολ. και εκδίδει μηνιαίως το «Gloom Boom & Doom Report», συμπληρώνοντας : «Οσο ταχύτερα αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο το γρηγορότερα θα δούμε κάποια σημάδια στασιμότητας».

Περίπου τα 3/5 των 66 οικονομικών διευθυντών εταιρειών που λειτουργούν στη χώρα, ανέφεραν ότι ανησυχούν για την Κίνα, της οποίας η οικονομία «υπερθερμαίνεται». Σημειώνεται, ότι το 2002 η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 8%.

Για πρώτη φορά μέσα σε εννέα μήνες, το ΑΕΠ της χώρας έφθασε τα 7,91 τρισ. γουάν (956 δισ. δολ.). Οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αποτελούν περισσότερο από τα 2/5 της οικονομίας, αυξήθηκαν σε ποσοστό 8,6%, οι επενδύσεις κατά 31% και οι τιμές καταναλωτή κατά 0,7%. Οι επενδύσεις, αποτελούν περίπου το 1/3 του ΑΕΠ της Κίνας.

Οι εξαγωγές, οι οποίες επίσης αποτελούν περίπου το 1/3 της οικονομίας, αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 30% το τρίτο τρίμηνο, φθάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 117 δισ. δολ. και η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 32%. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1/10 και οι επενδύσεις κατά 34%.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι, η οικονομική ανάπτυξη στη χώρα το δεύτερο τρίμηνο, είχε τους χαμηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους, μετά από ανάπτυξη 9,9% το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο οποίος ήταν και ο υψηλότερος μέσα σε χρονικό διάστημα επτά ετών.

Η ανάπτυξη επηρεάστηκε αρνητικά από την επιδημία του ιού της άτυπης πνευμονίας, SARS, αφού κράτησε τους καταναλωτές στα σπίτια τους και τους τουρίστες μακριά από τη χώρα.

«Η οικονομία ξέφυγε από τον κλοιό του SARS και συνέχισε να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς», επεσήμανε η Στατιστική Υπηρεσία. Στη χώρα, παρουσιάστηκαν τα περισσότερα κρούσματα του θανατηφόρου ιού.

Οι τιμές παραγωγού τέλος, αυξήθηκαν το τρίτο τρίμηνο σε ποσοστό 1,4%, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση. Τον Σεπτέμβριο οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 1,1%, οι λιανικές πωλήσεις κατά 9,5% και οι επενδύσεις σε ποσοστό της τάξης του 27%.