Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2003 11:08

Yukos Oil Co. : Υψηλότερα των προβλέψεων κέρδη το β’ τρίμηνο

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 26%, σημείωσαν το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας πετρελαιοειδών της Ρωσίας, Yukos Oil Co., μετά την αύξηση της παραγωγής και των τιμών του πετρελαίου σε διεθνές επίπεδο.

Το δεύτερο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 955 εκατ. δολ. ή 44 σεντς ανά μετοχή, από 758 εκατ. δολ. ή 35 σεντς ανά μετοχή, που ήταν την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Τα αποτελέσματα αυτά, ήταν υψηλότερα των εκτιμήσεων έξι οικονομικών αναλυτών του Bloomberg News, οι οποίοι προέλβεπαν ότι αυτά θα ανέλθουν σε 910 εκατ. δολ. Τα έσοδά της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 50%, φθάνοντας στα 3,83 δισ. δολ. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν ότι αυτά θα διαμορφώνοντο στα 3,65 δισ. δολάρια.

«Η αύξηση των εσόδων είναι το αποτέλεσμα αύξησης του όγκου παραγωγής και των πωλήσεων», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Η παραγωγή της Yukos, αυξήθηκε κατά 18%, φθάνοντας στα 1,58 εκατ. βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο. Τον μήνα που πέρασε, η διοίκησή της είχε ανακοινώσει ότι η αύξηση της παραγωγής φέτος θα είναι χαμηλότερη από την αρχική πρόβλεψη του 19%, λόγω χαμηλής δυναμικότητας των ρωσικών αγωγών. Οι εξαγωγές σε αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 41%, φθάνοντας στα 15,6 εκατ. Τόνους το τρίμηνο, αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη αυξήθηκαν φθάνοντας σε 1,24 δισ. δολ. έναντι 1,01 δισ. δολ. που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Αύξηση 3,5% σημείωσαν το κόστος της παραγωγής, φθάνοντας στο 1,49 δολ. το βαρέλι.

Η ρευστότητα της εταιρείας στις 30 Ιουνίου, ήταν 3,6 δισ. δολ. Οι μετοχές της κέρδιζαν 3,04 ρούβλια, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 477 ρούβλια η μία.