Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2003 13:06

Γερμανία - Έκθεση έξι ινστιτούτων για την οικονομία της χώρας

Για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2004 το δημόσιο χρέος της Γερμανίας θα ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ (εκτός δηλ. των ορίων του συμφώνου σταθερότητας), εκτιμούν τα έξι κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας.

Η εκτίμηση των ινστιτούτων για το δημόσιο χρέος της Γερμανίας του χρόνου είναι στο 3,5% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη το ποσοστό για φέτος διαμορφώνεται στο 4% του ΑΕΠ.

Τα εν λόγω ινστιτούτα δημοσιεύουν δύο φορές το χρόνο την έκθεσή τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας και είναι τα εξής: το DIW του Βερολίνου, το Ifo του Μονάχου, το HWWA του Αμβούργου, το RWI της Έσσης, το IfW του Κίελ και το IWH της Halle.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Χανς ¶ιχελ, πρόσφατα αναγνώρισε ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα ξεπεράσει φέτος σε όγκο τα 80 δισ. ευρώ, τιμή η οποία όπως είπε αντιπροσωπεύει ένα 4% περίπου του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση ωστόσο αναμένει για το 2004 την επάνοδο του δημοσίου χρέους στα όρια του συμφώνου σταθερότητας της Ε.Ε..

Σε ό,τι αφορά το τρέχον έτος, στην έκθεση των ινστιτούτων επισημαίνεται ότι η ασθενής οικονομική ανάπτυξη έχει διογκώσει το δημόσιο χρέος της χώρας, ενώ τον επόμενο χρόνο το δημόσιο χρέος αναμένεται να επηρεαστεί αρνητικά από τις μειώσεις στους φόρους που θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2004. Επιπροσθέτως, οι προβλεπόμενες μεταρρυθμίσεις στο τομέα των συντάξεων και της ασφάλισης αναμένεται να πλήξουν τα ταμεία του κράτους, εκτιμούν τα έξι ινστιτούτα.

Τα ινστιτούτα εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας θα διαμορφωθεί το 2004 στο 1,7%, το ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.