Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2003 17:48

Βελτιωμένα τα αποτελέσματα των Μινωικών στο οκτάμηνο

Βελτίωση των αποτελεσμάτων της παρουσιάζει η εταιρεία Μινωϊκές Γραμμές στο οκτάμηνο του 2003. Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των εσόδων του οκταμήνου 2003 ανήλθε σε 135,2 εκατ. ευρώ έναντι 123,2 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο οκτάμηνο 2002.

Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 34,5 εκατ. ευρώ έναντι 28,8 το 2002 και τα καθαρά κέρδη προ αποσβέσεων σε 13,3 εκατ. ευρώ έναντι 6,8 εκατ. ευρώ το 2002.

Σήμερα επίσης παρουσιάστηκαν οι εκτιμήσεις της εταιρείας για το σύνολο του οικονομικού έτος 2003.

Η εταιρεία προβλέπει αύξηση εσόδων κατά 6,6% στα 191,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 19,8% σε 50,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος προβλέπεται η επάνοδος της εταιρείας στην κερδοφορία με τα καθαρά κέρδη να προσεγγίζουν τα 1,3 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Κ. Κληρονόμος, εξέφρασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου την πεποίθηση ότι πλέον οι Μινωϊκές Γραμμές έχουν ξεπεράσει οριστικά την κρίση των δύο-τριών τελευταίων ετών και βαδίζουν στο δρόμο της κερδοφορίας.

Αλλά και ο γενικός διευθυντής των Μινωϊκών Γραμμών Παναγιώτης Κασαπάκης τόνισε –αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας- ότι οι Μινωικές Γραμμές οδηγούνται με απόλυτη βεβαιότητα σε πορεία ανοδικής κερδοφορίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Κασαπάκης, τα νεότευκτα πλοία που έχουν δρομολογηθεί από την εταιρεία τόσο στις γραμμές της Αδριατικής όσο και στη γραμμή Ηράκλειο-Πειραιάς, έχουν ήδη κερδίσει την προτίμηση του επιβατικού κοινού και έχουν αποσπάσει τα υψηλότερα μερίδια αγοράς στη διακίνηση επιβατών και ΙΧ αυτοκινήτων έναντι των πλοίων των ανταγωνιστριών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις ίδιες γραμμές.

Στα λιμάνια της Ανκόνας και της Βενετίας οι Μινωϊκές Γραμμές έχουν μερίδιο αγοράς 36,8% στους επιβάτες και 40,1% στα ΙΧ αυτοκίνητα, παρουσιάζοντας στο πρώτο οκτάμηνο του 2003 αύξηση, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό οκτάμηνο, κατά 2,6% και 3,3% αντίστοιχα.

Τέλος, επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η εταιρεία, σύμφωνα με την απόφαση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων του Ιουνίου 2003, προχώρησε σε πλήρη χρηματοοικονομική εξυγίανση του ισολογισμού της χρήσης 2002, απαλείφοντας όλες τις ζημιές του χαρτοφυλακίου και των συμμετοχών της, κίνηση που θα της επιτρέψει να καταβάλλει μέρισμα στους μετόχους της από τα μελλοντικά της κέρδη.