Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 07:40

Amazon.com : Αύξηση των πωλήσεων μέσω Internet

ΣΤΑ 15,6 ΕΚΑΤ. ΔΟΛ. ανήλθαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών Internet στον κόσμο, Amazon.com Inc., μετά από τη δωρεάν αποστολή ειδών που παρήγγειλαν μέσω αυτής, καταναλωτές από διάφορα καταστήματα, αλλά και την προσθήκη ειδών αθλητισμού και ενδυμάτων, στην οποία προχώρησε.

Τα καθαρά κέρδη της διαμορφώθηκαν στα τέσσερα σεντς ανά μετοχή, έναντι ζημίας 35,1 εκατ. δολ. ή εννέα σεντς ανά μετοχή, που είχε εμφανίσει κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Ηταν το πρώτο κερδοφόρο τρίμηνο, που δεν συνέπεσε με περίοδο εορτών. Οι πωλήσεις της αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 33%, φθάνοντας στο 1,13 δισ. δολ. από 851,3 εκατ. δολ.

Απώλειες 4% σημείωσαν οι μετοχές της Amazon.com μετά την ανακοίνωση της διοίκησής της, ότι το επόμενο έτος οι πωλήσεις ενδέχεται να είναι χαμηλότερες. Ο επικεφαλής της εταιρείας, Jeff Bezos, μειώνει τις τιμές και προσφέρει την δωρεάν αποστολή συγκεκριμένων παραγγελιών, που είναι υψηλότερες από τα 25 δολ. η μία.

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, η εταιρεία ίδρυσε καταστήματα με αθλητικά είδη και επεκτάθηκε στον χώρο της επίπλωσης κατοικιών, κλείνοντας αντίστοιχες συμφωνίες με εταιρείες, όπως η Foot Locker Inc. και η Bombay Co.

«Υπάρχει ανησυχία για τις προοπτικές το επόμενο έτος και ίσως αυτό σημαίνει μείωση της ανάπτυξης», ανέφερε ο Tim Ghriskey, της εταιρείας Ghriskey Capital Partners, ο οποίος διαχειρίζεται 100 εκατ. δολ. σε μετοχές και κατέχει μετοχές της Amazon.com

Χθες, οι μετοχές της Amazon.com κινούντο πτωτικά, φθάνοντας στα 57 δολ. η μία στις 4:03' μ.μ. στη Ν. Υόρκη, τοπική ώρα, μετά από απώλειες 24 σεντς, φθάνοντας στα 59,35 δολ. η μία κατά τη συνεδρίαση στο Nasdaq. Η μετοχή της, υπερτριπλασιάστηκε φέτος και είχε τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη Nasdaq 100 το 2003.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της, εκτιμάται ότι τα έσοδά της θα ανέλθουν σε 1,91 δισ. δολ. το τρίμηνο των εορτών των Χριστουγέννων, υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών, που εκτιμούν ότι αυτά θα διαμορφωθούν στο 1,79 δισ. δολάρια.

Για το 2004, οι προβλέψεις της διοίκησης μιλούν για έσοδα που θα κυμανθούν από 5,75 δισ. έως 6,25 δισ. δολ. και για λειτουργικά κέρδη τουλάχιστον 315 εκατ. δολαρίων.