Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 08:13

AT&T Corp. : 13% μείωση των κερδών το γ' τρίμηνο

ΜΕΙΩΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 13%, σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών για κλήσεις μακρινής απόστασης των ΗΠΑ, AT&T Corp., καθώς οι πωλήσεις της μειώθηκαν για 15ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας μειώθηκαν στα 458 εκατ. δολ. ή 58 σεντς ανά μετοχή, από 525 εκατ. δολ. ή 67 σεντς ανά μετοχή, που ήταν κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο. Οι πωλήσεις της μειώθηκαν σε ποσοστό 8,1%.

Σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, η μείωση των πωλήσεων στις επιχειρήσεις, από τις οποίες προέρχονται και τα μεγαλύτερα έσοδα της AT&T, θα επιταχυνθεί φέτος, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών. Ο επικεφαλής της, David Dorman, περικόπτει τα έξοδα, προκειμένου να ανταγωνιστεί ομοειδείς εταιρείες, όπως την WorldCom Inc., η οποία είναι έτοιμη να εξέλθει της πτώχευσης, αφού το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της θα έχει εξοφληθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004.

Η AT&T, η οποία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν στα 8,65 δισ. δολ. από 9,41 δισ. δολ. το τρίτο τρίμηνο, δεν είναι η μόνη εταιρεία τηλεπικοινωνιών η οποία πιέζεται από τον έντονο ανταγωνισμό. Η SBC Communications Inc., η δεύτερη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε μείωση 29% στα καθαρά της κέρδη, καθώς οι πωλήσεις της μειώθηκαν για 12ο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι μετοχές της AT&T και της SBC, των εταιρειών που παίρνουν πελάτες η μία από την άλλη, σημείωναν απώλειες. Της πρώτης υποχώρησαν κατά 1,07 δολ. ποσοστό 5,1%, φθάνοντας στα 20 δολ. η μία, στις 4:02' μ.μ. χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Αυτή, ήταν και η μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση που σημείωσε από τις 3 Απριλίου.

Με απώλειες 23% φέτος, η μετοχή της AT&T έχει τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA). Απώλειες 40 σεντς σημείωναν οι μετοχές της SBC, φθάνοντας στα 22 δολ. η μία.