Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2003 19:00

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

ΣΕ ΤΡΕΙΣ παράγοντες αποδίδουν οι αναλυτές τη σημαντική πτώση που σημείωσαν σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων: Στα αποθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, στην απότομη άνοδο του ευρώ έναντι του δολαρίου, που υπονομεύει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, καθώς και στους φόβους αύξησης των επιτοκίων.

Η Τράπεζα της Αγγλίας γνωστοποίησε σήμερα ότι η πρόσφατη απόφασή της να μην αυξήσει τα επιτόκια της στερλίνας ελήφθη με διαφορά μόλις μιας ψήφου. Το γεγονός αυτό ερμηνεύθηκε ως ένδειξη ότι η Βρετανία θα είναι πολύ σύντομα η πρώτη μεγάλη οικονομία του δυτικού κόσμου που θα αρχίσει να καθιστά ξανά αυστηρότερη τη νομισματική πολιτική της μετά την παγκόσμια επιβράδυνση.

«Η αύξηση τον επιτοκίων (της στερλίνας) το Νοέμβριο πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να περιορίσει το βαθμό ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς θα επιφέρει πλήγμα σε δύο σημαντικούς τομείς της οικονομικής δραστηριότητας: στην αγορά στέγης και στις καταναλωτικές δαπάνες. Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά τις επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού και του κατασκευαστικού κλάδου», δήλωσε στους “Financial Times” αναλυτής της E*Trade Securities.

Η Citigroup προβλέπει ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν στο 4,5% τους προσεχείς δώδεκα μήνες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε πριν από λίγο στις 5.713,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,9%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.302,7 μονάδες με απώλειες 1,8%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,9%, στις 3.513,5 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών λόγω της σημαντικής ισχυροποίησης του ευρώ έναντι του δολαρίου που υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών προϊόντων στις ξένες αγορές. Σημειώνεται ότι το ευρώ έχει αναρριχηθεί αυτή την ώρα πάνω από το επίπεδο των 1,18 δολαρίων.

«Το ισχυρό ευρώ αποτελεί βραχνά για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και ενδέχεται να υπονομεύσει σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο αναλυτής γερμανικής χρηματιστηριακής εταιρείας. Εκτιμά μάλιστα ότι η άνοδος του ευρώ θα συνεχιστεί, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει την εξασθένηση του δολαρίου, προκειμένου να στηρίξει την οικονομία εν όψει των εκλογών του 2004.

Υπενθυμίζεται ότι η φινλανδική εταιρεία τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Nokia προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα τους επενδυτές για μείωση των εσόδων της στο τρέχον τρίμηνο εξαιτίας της σημαντικής ανόδου του ευρώ που καθιστά ακριβότερα τα προϊόντα της στις ξένες αγορές.

Toν ίδιο λόγο επικαλέστηκε τη Δευτέρα και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία PSA Peugeot Citroen, για να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της σε ό,τι αφορά τα κέρδη της στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Μάτι Βανχάλα, δήλωσε ωστόσο ότι η ανατίμηση του ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου δεν αποτελεί «μεγάλο κίνδυνο» για την οικονομική ανάκαμψη. Επισήμανε παράλληλα ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις οφείλουν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ισχυροποίηση του ευρώ.

«Το ενιαίο νόμισμα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίπεδο που ήταν το γερμανικό μάρκο τα τελευταία 25 χρόνια. Δεν συμβαίνει κάτι το αξιοπερίεργο», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τον κίνδυνο που μπορεί να ενέχει η άνοδος του ευρωπαϊκού νομίσματος για την οικονομία της Ευρωζώνης.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΓΑΣ