Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 00:01

Στη σκιά της αύξησης επιτοκίων

Ο ΦΟΒΟΣ αύξησης των επιτοκίων σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν εισηγμένες εταιρείες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού υπονόμευσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές και πίεσαν τα χρηματιστήρια πολύ χαμηλότερα χθες.

Η Wall Street κατέγραψε πτώση, καθώς τα αποθαρρυντικά αποτελέσματα της φαρμακοβιομηχανίας Merck & Co. και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων παρέσυραν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Ολα, εκτός από τρία blue chip, υποχώρησαν, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι τα περισσότερα από τα θετικά εταιρικά νέα έχουν ήδη προεξοφληθεί, μετά την πρόσφατη άνοδο των μετοχών.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 149,40 μονάδες, ποσοστό 1,53%, φθάνοντας στις 9.598,24 μονάδες. Με απώλειες 42,83 μονάδων, ποσοστό 2,21%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.898,07 μονάδες.

Η μετοχή της Merck υποχώρησε 6,8%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη χειρότερα από τα αναμενόμενα και γνωστοποίησε ότι σκοπεύει να απολύσει 4.400 εργαζόμενους. Πτώση 7,6% σημείωσε και η μετοχή της Amazon.com, καθώς οι ανακοινώσεις της εταιρείας δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Στην Ευρώπη, οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 1,7% και 1,8%, αντίστοιχα, με τους δύο δείκτες να «κρατιούνται» οριακά πάνω από τα επίπεδα των 900 και 2500 μονάδων, αντίστοιχα.

Με την περίοδο ανακοίνωσης κερδών του τρίτου τρίμηνου να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι επενδυτές αναζητούν επιβεβαίωση των προβλέψεων που θέλουν τις επιχειρήσεις να επωφελούνται από τη βελτιωμένη οικονομία, αλλά και ενδείξεις πως οι αυξημένες πωλήσεις και τα κέρδη θα διατηρηθούν μελλοντικά.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως μέχρι στιγμής οι ειδήσεις που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι καλύτερες, συγκριτικά με την Ευρώπη, αλλά εκτιμούν πως η κατεύθυνση των αγορών θα παραμείνει αμετάβλητη, αν και οι ρυθμοί θα πέσουν χωρίς να υπάρξει σημαντική μεταβολή στην τακτική των επενδύσεων. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως οι τομείς ενέργειας, τροφίμων-ποτών και καπνού θα παραμείνουν το ίδιο δημοφιλείς.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: HBOS (-4,5%), Barclays (-2,6%), Royal Bank of Scotland (-2,3%), Adecco (-6,4%), Sanofi-Synthelabo (-2,7%), Logitech (+10,4%), Syngenta (+3,9%), GlaxoSmithKline (-2,6%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ