Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Οκτωβρίου 2003 08:10

Ιαπωνία : Στα υψηλότερα επίπεδα τριετίας το εμπορικό πλεόνασμα

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τριών ετών, ανήλθε τον Σεπτέμβριο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα, μετά την αύξηση της ζήτησης από τις ΗΠΑ και την Κίνα, επεκτείνοντας την ανάπτυξη στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το πλεόνασμα, εποχιακώς προσαρμοσμένο, διαμορφώθηκε στο 8,9%, φθάνοντας στα 986,1 δισ. γιεν (9,1 δισ. δολ.), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στο Τόκυο. Αύξηση 3,4% σημείωσαν οι εξαγωγές, ενώ αύξηση 2% σημείωσαν οι εισαγωγές. Το εμπορικό πλεόνασμα, ήταν το υψηλότερο που σημειώθηκε από τον Ιούνιο του 2000, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News.

Εξι μήνες συνεχούς αύξησης των παραγγελιών για εξαγωγές, παρακίνησαν εταιρείες, όπως τη NEC Electronics Corp., την Toyota Motor Corp. και άλλες βιομηχανίες να προβούν σε υψηλότερες δαπάνες, τονώνοντας τα μέγιστα την ανάπτυξη μέσα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Χθες, η εταιρεία NEC Electronics, ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει κατά 1/5 τις επενδύσεις της την τρέχουσα χρήση, ενώ ενδέχεται να προχωρήσει και στην κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ημιαγωγών.

«Η ζήτηση για κινητά τηλέφωνα και DVD (συστήματα αναπαραγωγής εικόνας και ήχου), εκτιμάται ότι θα είναι ισχυρή», ανέφερε ο πρόεδρος της NEC Electronics, Kaoru Tosaka σε συνέντευξή του στο Πεκίνο.

Οι εξαγωγείς ευνοούνται από την αύξηση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και την Κίνα, τους δύο μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Ιαπωνίας.

Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμούς 9,1% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο.

Στις ΗΠΑ, σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 5,1% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομικών αναλυτών.