Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2003 17:18

Επιφυλακτικός ο ΟΟΣΑ για τις προοπτικές των αγορών

ΠΑΡΑ την πρόσφατη ανάκαμψη, οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κινδύνους, προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην εξαμηνιαία έκθεσή του που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο διεθνής οργανισμός αποδίδει την αξιόλογη άνοδο των μετοχικών τιμών από την αρχή του έτους στη βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στο σχετικό περιορισμό των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων.

Η οικονομική ανάκαμψη που εμφάνισαν στο δεύτερο τρίμηνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, ενώ ευοίωνες προδιαγράφονται για το 2004 οι προοπτικές και για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Επισημαίνει ωστόσο ότι η ισχυροποίηση του ευρώ, η άνοδος των τιμών του μαύρου χρυσού, ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων ίσως μετριάσουν τον ενθουσιασμό των επενδυτών.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρει επίσης ότι η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στην αμερικανική αγορά εργασίας καθώς και ότι υπάρχουν ενδείξεις εξασθένησης της εμπιστοσύνης των αμερικανών καταναλωτών στην οικονομία της χώρας τους.