Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2003 11:46

Πτώση 18% σημειώνει η μετοχή της Yukos

ΠΤΩΣΗ άνω του 18% σημειώνει στο χρηματιστήριο της Μόσχας η μετοχή της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Yukos μετά την προφυλάκιση του επικεφαλής της, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, το περασμένο Σάββατο με τις κατηγορίες της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη ρώσους αξιωματούχους, ο κ. Χοντορκόβσκι διαπραγματευόταν με τους αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς Exxon Mobil Corp. και Chevron Texaco Corp. την πώληση μεριδίου μέχρι 40% της Yukos. Και οι τρεις προαναφερόμενες εταιρείες αρνήθηκαν να προβούν σε σχόλια για τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν περί των διαπραγματεύσεων αυτών.

Ο Αμερικανός πρέσβης Αλεξάντερ Βέρσμποου τόνισε ότι η Ουάσιγκτον «έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα από την κλιμάκωση της έντασης αναφορικά με τη Yukos» και εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι «μετά από όλα αυτά ανακύπτουν νέες αμφιβολίες μεταξύ των ξένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη ρωσική αγορά».

Η πετρελαϊκή εταιρία Yukos χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες για απάτη και φοροδιαφυγή στις οποίες βασίστηκε η απόφαση της ρωσικής δικαιοσύνης να φυλακιστεί ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνεται πως η Yukos «θεωρεί ταπεινωτική την ωμή βία που χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα επιβολής του νόμου» και προσθέτει πως «θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της προς τους επενδυτές και πιστωτές της».

«Η εταιρεία δεν έχει καμιά αμφιβολία για τα σαφή πολιτικά κίνητρα (της σύλληψης του προέδρου της) και εκφράζει τη βεβαιότητά της για την τελική νίκη της δικαιοσύνης», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο συνήγορος του Χοντορκόφσκι Αντον Ντρελ δήλωσε από την πλευρά του πως ο πελάτης του δεν παραδέχτηκε την ενοχή για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν και προσθεσε πως σκοπεύει να υποβάλει έφεση. Ο ίδιος διευκρίνισε πως η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως ο Χοντορκόφσκι θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου.

Η σύλληψη του επικεφαλής της Yukos Μιχαήλ Χοντορκόβσκι, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, απειλεί να κλονίσει τα θεμέλια της σημαντικής οικονομικής ανάκαμψης στη Ρωσία και να υπονομεύσει την αύξουσα εμπιστοσύνη προς τη χώρα, εκ μέρους των ξένων επενδυτών, όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Οργανώσεις που εκπροσωπούν το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων της Ρωσίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να καταστήσει σαφή τη δική του θέση για τη διένεξη που έχει ανακύψει μεταξύ της Yukos και των εισαγγελικών αρχών. Οι ίδιοι παράγοντες προειδοποιούν ότι η σύλληψη Χοντορκόβσκι έχει οδηγήσει πολλούς σε αναθεώρηση των επενδυτικών τους σχεδίων στη Ρωσία.

«Οι επιχειρήσεις χρειάζεται να κατανοήσουν κατά πόσον υπάρχει μέλλον στις δραστηριότητές τους», δήλωσε ο Ανατόλι Τσουμπάις, πρόεδρος της RAO Unified Energy Systems, του μονοπωλίου ηλεκτρικής ενέργειας και πρώην εμπνευστής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία, στη δεκαετία 1990, σε συνέντευξή του σε ρωσική τηλεοπτική εκπομπή, το Σάββατο.