Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 27 Οκτωβρίου 2003 16:10

Μικρή άνοδος στη Σοφοκλέους

Ανοδικά κινήθηκε καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης ο γενικός δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 2.112,53 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,50%. Ο ημερήσιος τζίρος έφθασε ωστόσο μόλις τα 82 εκατομμύρια ευρώ λόγω και της αυριανής αργίας.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε ο τίτλος της ΔΕΗ κλείνοντας με σημαντική άνοδο κατά 3,86%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η δημόσια εγγραφή για την πώληση του 15,7% της ΔΕΗ καλύφθηκε κατά 6,7 φορές, ενώ η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 17,5 ευρώ ανά μετοχή http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/10/27/837316.htm .

Από το σύνολο των μετοχών που διακινήθηκαν 123 ενισχύθηκαν, 157 υποχώρησαν και 71 παρέμειναν αμετάβλητες.

Τον υψηλότερο τζίρο σημείωσαν οι μετοχές: ΔΕΗ (22 εκατ. ευρώ), Εθνική (4,46 εκατ. ευρώ), ΟΠΑΠ (4,15 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (3,7 εκατ. ευρώ) και Altec (3,12 εκατ. ευρώ).Η μετοχή της Altec σημείωσε σημαντική πτώση κατά 13,04%. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται χθεσινό δημοσίευμα της «Καθημερινής», στην Altec καταλογίζονται σοβαρές φορολογικές παραβάσεις που αφορούν εικονικές εξαγωγές στη Pουμανία, ενώ αντίθετα δεν «επιβεβαιώνονται» αντίστοιχες δραστηριότητες στο Bέλγιο, παρά τα συντριπτικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο πόρισμα του ΣΔOE, που παραδίδεται στον εισαγγελέα και τις αρμόδιες φορολογικές αρχές τις επόμενες ημέρες, γίνεται λόγος για παραβάσεις της ALTEC στη Pουμανία για τις οποίες θα κληθεί να καταβάλει στο Δημόσιο περί τα πέντε δισ. δρχ., ενώ, εφόσον υπολογισθεί ο οφειλόμενος ΦΠA, το χρέος αυξάνεται στα έξι δισ. δρχ. Tο χρέος αυτό βάσει της νομοθεσίας τριπλασιάζεται και θα ανέλθει στα 54 εκατ. ευρώ (18 δισ. δρχ.), ενώ στην περίπτωση που συμβιβασθεί η επιχείρηση θα καταβάλει το ποσό των 18 εκατ. ευρώ (6 δισ. δρχ.).