Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003 12:59

Προς τα κάτω αναθεωρεί η Ε.Ε. για την οικονομία

Προς τα κάτω αναθεώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης τόσο στο τρέχον όσο και στο επόμενο έτος.

Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Ε.Ε., η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 0,4% στο 2003, ενώ οι αρχικές της προβλέψεις έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1%.

Για το επόμενο έτος, η Ε.Ε. εκτιμά ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 1,8% έναντι 2,3% που προέβλεπε αρχικά.

Το 2005, σύμφωνα πάντα με τις νέες προβλέψεις της Κομισιόν, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3%.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η Ε.Ε. εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% το 2003 και θα υποχωρήσει στο 2% το 2004.

Η αισιοδοξία της Ε.Ε. για επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών εδράζεται στα χαμηλά επιτόκια, στον περιορισμό των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων, στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να ολοκληρώσουν τις διαρθρωτικές αλλαγές, το ενδεχόμενο περαιτέρω ενίσχυσης του ευρώ καθώς και οι «ανισορροπίες» στην οικονομία των ΗΠΑ υπονομεύουν την οικονομική ανάκαμψη.

Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι σε σχέση με το 2002 οι επιδόσεις των χωρών μελών σε σχέση με το δημόσιο έλλειμμα έχουν επιδεινωθεί σε όλα τα κράτη μέλη με εξαίρεση το Βέλγιο.

Η Επιτροπή κατατάσσει μάλιστα τους «15» σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με τις επιδόσεις τους. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τη Γαλλία και τη Γερμανία οι οποίες έχουν ξεπεράσει το όριο του 3% που ορίζει η συνθήκη του Μάαστριχτ.

Στη δεύτερη κατηγορία (Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Μεγάλη Βρετανία) περιλαμβάνονται οι χώρες των οποίων το έλλειμμα παρουσιάζει επιδείνωση τον τελευταίο χρόνο ή/και προβλέπεται να προσεγγίσει τα όριο του 3%.

Στην τρίτη κατηγορία (Ελλάδα, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Αυστρία) περιλαμβάνονται οι χώρες των οποίων το έλλειμμα προβλέπεται να διατηρηθεί κάτω του 1,75% του ΑΕΠ το 2003. Στην τέταρτη κατηγορία (Βέλγιο, Δανία, Ισπανία, Φινλανδία και Σουηδία) περιλαμβάνονται οι χώρες οι οποίες αναμένεται να εμφανίσουν πλεόνασμα το 2003.