Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2003 16:51

Μέτρα για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος Ελλάδας - Κίνας

Όλο το φάσμα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδα-Κίνας, καθώς και η περαιτέρω σύσφιγξη και διέυρυνση των σχέσεων αυτών προς όφελος και των δύο χωρών απασχολεί τη συνάντηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής για τα οικονομικά θέματα Ελλάδας-Κίνας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Πρόκειται για την όγδοη συνάντηση της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, στην οποία λαμβάνουν μέρος και επιχειρηματίες των δύο χωρών.

Το απόγευμα η κινεζική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών όπου ο υφυπουργός Εξωτερικών Α. Λοβέρδος και ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου, επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας, κ. Ζανγκ Ζιγκάνγκ, θα μιλήσουν προς τους έλληνες και κινέζους επιχειρηματίες.

Κύρια επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι η αύξηση των εξαγωγών της προς την Κίνα σε προϊόντα όπως το ελαιόλαδο, ο καπνός, το βαμβάκι, τα λιπάσματα κλπ.

Ο κ. Λοβέρδος επισήμανε οτι η στάση της κινεζικής πλευράς ήταν ενθαρρυντική και ως προς το θέμα της μείωσης του εμπορικού ελλείμματος μεταξύ των δυο χωρών.

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος Ελλάδας-Κίνας υποσχέθηκε με τη σειρά του ο κ. και πρόσθεσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και οι Ελληνες επιχειρηματίες θα πρέπει και αυτοί να προσεγγίσουν περισσότερο την Κίνα.

Τομέας ο οποίος θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος μεταξύ Ελλάδας και Κίνας είναι η αγορά ελληνικών υπηρεσιών από την Κίνα υπογράμμισε ο κ. Ζιγκάνγκ.

Έγινε επίσης γνωστό ότι η κινεζική πλευρά ζήτησε από την Ελλάδα να μεσολαβήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου η τελευταία να άρει ορισμένα μέτρα αντιντάμπινγκ που έχει λάβει εναντίον της Κίνας και προκειμένου η Επιτροπή να παραχωρήσει στην Κίνα το καθεστώς της χώρας με ελεύθερη αγορά.