Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2003 17:56

Μέτρα κατά της ανεργίας

Στόχο υψηλής προτεραιότητας χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την ενίσχυση της απασχόλησης, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε «ενεργητικές πολιτικές» για τη μείωση της ανεργίας.

Από το Νοέμβριο ξεκινούν νέα προγράμματα που αφορούν σε 154.000 πολίτες, ενώ εγκρίθηκαν και 25 χιλιάδες θέσεις μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο στον κοινωνικό τομέα. Πιθανότατα η προκήρυξη των πρώτων θέσεων θα πραγματοποιηθεί μέσα στον επόμενο μήνα. Επιπλέον, προβλέπεται η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για τις προσλήψεις ανέργων μητέρων, με δυο παιδιά, μακροχρόνιων ανέργων άνω των 55 και απαλλάσσονται από την υποχρέωση εισφορών οι αγρότισσες του ΟΓΑ για κάθε νέο παιδί.

Εξαγγέλλονται νέα προγράμματα επιδότησης απασχόλησης με αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης των εργοδοτών σε 18 ευρώ και αύξηση της διάρκειας επιδότησης σε 18 από 12 μήνες, ενώ σε επιχειρήσεις με περισσότερα από 250 άτομα η διάρκεια της επιδότησης φτάνει τους 24 μήνες.

Ο ΟΑΕΔ θα δημιουργήσει 73 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης σε όλη τη χώρα, 500 εργασιακοί σύμβουλοι θα δίνουν πληροφορίες σε ανέργους, ενώ θα υπάρχουν και εξατομικευμένα σχέδια δράσης.

Τα μέτρα θα ισχύσουν αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.