Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 00:01

Το ΑΕΠ στήριξε τη Ν. Υόρκη

ΤΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ στοιχεία για την αμερικανική οικονομία στήριξαν τη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Το αμερικανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,2%, με τον ταχύτερο των τελευταίων περίπου 19 ετών, καθώς οι καταναλωτές συνέχισαν τις αγορές.

Η αρχική όμως άνοδος περιορίστηκε από ρευστοποιήσεις επενδυτών, οι οποίοι διερωτώνται εάν ο υψηλός ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να συνεχιστεί. Η μετοχή της Exxon Mobil συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές με τη μεγαλύτερη άνοδο, μετά την ανακοίνωση ότι τα τριμηνιαία κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού σημείωσαν άνοδο, χάρη στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 9.786,61 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,12% και ο Nasdaq στις 1.932,69 μονάδες με απώλειες 0,20%.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν σε ανοδική τροχιά για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση υποστηριζόμενα από τα εντυπωσιακά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αναθερμαίνοντας τις ελπίδες της αγοράς για περαιτέρω βελτίωση των επιχειρηματικών κερδών.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 0,7% και 0,6%, αντίστοιχα, ενώ σημαντικά αυξημένοι ήταν οι όγκοι συναλλαγών.

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες εκτινάχθηκαν έπειτα από την είδηση πως η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1984 στο τρίτο τρίμηνο του 2003.

Αναλυτές έσπευσαν να δηλώσουν πως τα πραγματικά αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων θα φανούν το 2004, ενώ επισήμαναν πως δεν θα πρέπει να υπερτονίζεται ο κίνδυνος συγκράτησης του ρυθμού ανάπτυξης από μια ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων.

Ο κλάδος βασικών βιομηχανιών ηγήθηκε της ανόδου, με τη μετοχή της BHP Billiton να ενισχύεται κατά 4,6%, ενώ ακολούθησαν οι μετοχές του τομέα χημικών με προεξέχουσα τη Rhodia (+6,9%). Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Aventis (-2,4%), Ericsson (-2,9%), Alcatel (-2,8%), BP (-0,6%), Deutsche Bank (-1,3%), Allianz.

Νωρίτερα, στο Τόκιο ο χρηματιστηριακός δείκτης-αναφοράς Nikkei 225 είχε χάσει έδαφος καθώς οι επενδυτές δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στην ιαπωνική αγορά εν όψει των επικείμενων γενικών εκλογών στη χώρα.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ