Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 12:01

Προς αύξηση των επιτοκίων η Τράπεζα της Αγγλίας

Σε αύξηση των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από 3,5 χρόνια αναμένεται να προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Αγγλίας μετά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της βρετανικής οικονομίας.

Την παραπάνω εκτίμηση διατυπώνει το Βρετανικό Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών το οποίο προβλέπει παράλληλα ότι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης θα αναπτυχθεί κατά 2% - 2,5% στο τρέχον έτος. Η προηγούμενη εκτίμηση του παραπάνω ινστιτούτου τον Ιούλιο έκανε λόγο για αύξηση του βρετανικού ΑΕΠ κατά 1,9% φέτος.

Η πλειονότητα των οικονομολόγων σε έρευνα που διενήργησε το Bloomberg προβλέπουν ότι η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας θα προβεί την επόμενη εβδομάδα σε αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, το οποίο βρίσκεται σήμερα στο 3,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 48 ετών.

Εάν επαληθευθεί η παραπάνω πρόβλεψη, θα πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας από το Φεβρουάριο του 2000, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας θα γίνει η πρώτη δυτική τράπεζα που θα προχωρήσει σε αντιστροφή της περυσινής χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως εκτιμούν αναλυτές στη Φραγκφούρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίασή της η Νομισματική Επιτροπή της Τράπεζας της Αγγλίας δεν προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων μόλις για μία ψήφο.

Σε πρόσφατη έρευνα του Reuters, οι 24 από τους 35 οικονομολόγους που έλαβαν μέρος εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε αύξηση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης στο 3,75% το Νοέμβριο, έπειτα από τη μείωσή του σε ναδίρ 48ετίας, στο 3,5% τον Ιούλιο.

Ένας από τους οικονομικούς αναλυτές διατυπώνει την πρόβλεψη για αύξηση μισής ποσοστιαίας μονάδας το Νοέμβριο και μόνον ένας εξακολουθεί να κάνει πρόβλεψη για περαιτέρω μείωση. Οι περισσότεροι των υπολοίπων αναλυτών εκτιμούν ότι θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του επομένου έτους.