Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 12:54

Όμιλος Delta Singular: Μείωση κερδών – αύξηση τζίρου

Μειωμένη κερδοφορία κατά 40% παρουσίασε στο εννεάμηνο του 2003 η εταιρεία Delta Singular. Τα κέρδη προ φόρων και μετά από δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2003 σε 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται κυρίως σε ζημίες ύψους 2,5 εκατ. ευρώ στον Τομέα Έργων έναντι κερδών 2,5 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Αντιθέτως, τα κέρδη στο τομέα Υπηρεσιών αυξήθηκαν στα 15,8 εκατ. ευρώ από 14,4 εκατ. ευρώ πέρυσι, και σε εκείνον του Τυποποιημένου Λογισμικού σε 1,2 εκατ. ευρώ από 0,3 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Delta Singular αυξήθηκε σε 83,3 εκατ. ευρώ έναντι 80,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι (αύξηση 3,9%).

Σε επιμέρους επιχειρηματικές δραστηριότητες, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Τυποποιημένου Λογισμικού αυξήθηκε κατά 24,8% διαμορφούμενος στα 26,2 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών του Τομέα Υπηρεσιών κατά 2,9% διαμορφούμενος στα 41,4 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, ο κύκλος εργασιών του Τομέα Έργων μειώθηκε στα 10,9 εκατ. ευρώ έναντι 14,5 ευρώ πέρυσι, λόγω καθυστερήσεων στα έργα πληροφορικής του Δημόσιου Τομέα, ενώ ταυτόχρονα άλλαξε και προς το δυσμενέστερο η σύνθεσή του όσον αφορά την προστιθέμενη αξία.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου η Delta Singular, με την εκλογή νέου Δ.Σ., κατά την τελευταία τακτική γενική συνέλευση των μετόχων, η εταιρεία προχωρεί σε μια σειρά τακτικών κινήσεων ώστε να προσδώσει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην στρατηγική της. Οι κινήσεις αυτές είναι:

α)λογιστική τακτοποίηση αρνητικών διαφορών αποτιμήσεως από συμμετοχές σε άλλες εταιρίες του κλάδου πληροφορικής που πραγματοποίησε η Delta Singular στο παρελθόν, όπως έπραξαν και άλλες εταιρείες πληροφορικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, σε περιόδους υψηλών αποτιμήσεων. Μετά την τακτοποίηση των διαφορών αυτών, τα ίδια κεφάλαια μειώθηκαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2003 στα 142 εκατ. ευρώ από 167 εκατ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2002.

β)εκκαθάριση της ζημιογόνου BEELC, με αποτέλεσμα την μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 2 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

γ)μεταβίβαση της Internet Hellas, εταιρείας συμμετοχικού ενδιαφέροντος που προσφέρει υπηρεσίες ISP, σε ενδιαφερόμενους αγοραστές

δ)συγχώνευση της Singular Software και της Singular Retail Business (SRB) με συνέργιες στο κόστος λειτουργίας, λόγω δημιουργίας ενιαίας εμπορικής διευθύνσεως και στην αύξηση των εσόδων, λόγω αποτελεσματικότερης πρόσβασης στο δίκτυο μεταπωλήσεως προϊόντων του Ομίλου

ε)αναδιάρθρωση της Grafo και της Singular Hospitality Services (SHS), με στόχο την περικοπή του κόστους λειτουργίας και την επιχειρηματική αναδιάταξη των εταιρειών αυτών

στ)κατάθεση αίτησης για ορισμό διαιτητών για την αντιμετώπιση της αντιδικίας με την Ολλανδική εταιρία HSO Global B.V, μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων για την υπόθεση αυτή.

Σύμφωνα με την Delta Singular τα αποτελέσματα του Τομέα Έργων αναμένεται να βελτιωθούν με την επικείμενη κατακύρωση έργων του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από τους διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει η εταιρεία, καθώς και με την αξιοποίηση της πελατειακής βάσης και της τεχνογνωσίας της μονάδας και προς άλλους χώρους της αγοράς.

Η εταιρεία εκτιμά ότι με την επάνοδο στην κερδοφορία του Τομέα Έργων και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα των άλλων τομέων δραστηριότητας, την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών και τη λειτουργική αναδιάρθρωση του Ομίλου για την εξάλειψη ζημιογόνων δραστηριοτήτων και το περιορισμό του κόστους, η οργανική κερδοφορία της αναμένεται να επανέλθει από το 2004 σε ανοδική πορεία.

Η Delta Singular τέλος γνωστοποίησε ότι τους τελευταίους μήνες έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον στρατηγικής συνεργασίας από εταιρείες του εξωτερικού, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί πρόταση που να ικανοποιεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία.