Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2003 15:15

Συνεργασία κυβέρνησης-Microsoft για την ασφάλεια πληροφοριακών συστημάτων

Την υπογραφή συμφωνίας για τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο διεθνές Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας (Government Security Program) της Microsoft ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Κώστας Σκανδαλίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Microsoft για την Αξιοπιστία των Υπολογιστών (Trustworthy Computing Initiative), και παρέχει στις κυβερνήσεις πρόσβαση στον πηγαίο κωδικό των Windows, καθώς και τις τεχνικές πληροφορίες που χρειάζονται για να εμπιστεύονται πλήρως την ασφάλεια της πλατφόρμας των Windows. Μεταξύ των κρατών και φορέων που πρώτοι υιοθέτησαν το πρόγραμμα ήταν η Βρετανία, το ΝΑΤΟ και η Ρωσία, ενώ ακολούθησαν η Αυστρία, η Φιλανδία, η Νορβηγία, η Ταϊβάν, η Αυστραλία, κ.ά.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της Συνέντευξης Τύπου στο Ζάππειο, ο κ. Σκανδαλίδης, δήλωσε: «Η συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον μας για θέματα ασφάλειας που συνδέονται με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας. Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους της κυβέρνησής μας, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αποδοτικότερα τις ανάγκες των πολιτών μέσα από το σταδιακό μετασχηματισμό και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η συνεργασία της δημόσιας διοίκησης με τη βιομηχανία της πληροφορικής είναι ουσιαστική προϋπόθεση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία κοινές προκλήσεις στο μέλλον, όπως το μεγάλο θέμα της ασφάλειας των υπολογιστικών συστημάτων».

Ο κ. Jean-Philippe Courtois, Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft EMEA (Europe, Middle East, Africa) και Senior Vice-President Microsoft Corporation, τόνισε μεταξύ άλλων: «Καλωσορίζουμε τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στην ομάδα των χωρών που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα Κυβερνητικής Ασφάλειας της Microsoft. Η σημαντική αυτή συμφωνία θέτει τις βάσεις και για μελλοντικές προσπάθειες συνεργασίας για την ασφάλεια στον τομέα της πληροφορικής. Οι πρωτοβουλίες της Microsoft σε θέματα ασφάλειας είναι συνεχείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι αυξανόμενες απειλές και να επιτύχουμε τελικά ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον χρήσης υπολογιστών. Η Microsoft δεσμεύεται να συνεχίσει τη στενή συνεργασία της με τις κυβερνήσεις για την πλήρη υλοποίηση του οράματος της e-Ευρώπης».