Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 03 Νοεμβρίου 2003 08:33

Αυστραλία : Διπλάσιος ο ρυθμός αύξησης των λιανικών πωλήσεων

ΜΕ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΡΥΘΜΟ, από ό,τι προέβλεπαν οι οικονομικοί αναλυτές, αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Αυστραλία τον Σεπτέμβριο και οι μικρές αγγελίες για εργασία έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, στοιχεία που αυξάνουν τις πιθανότητες ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού το συντομότερο μέσα στον ερχόμενο μήνα.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% τον Σεπτέμβριο έναντι του Αυγούστου, σημειώνοντας αύξηση για ένατο συνεχόμενο μήνα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της Αυστραλίας, στο Σίδνεϋ.

Οι μικρές αγγελίες στις μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας αυξήθηκαν τον Οκτώβριο σε ποσοστό 1,4% έναντι του Σεπτεμβρίου, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2002, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ομίλου Australia & New Zealand Banking Group Ltd.

Η αύξηση της τιμής κατοικιών, της εμπιστοσύνης καταναλωτών και της απασχόλησης, αύξησαν τις δαπάνες σε καταστήματα, όπως στο κοσμηματοπωλείο Michael Hill International Ltd., τα Woolworths Ltd., τα μεγαλύτερα κατάστηματα τροφίμων της χώρας και τα Harvey Norman Holding Ltd., που εμπορεύονται έπιπλα και ηλεκτρονικά.

«Η Αυστραλία παρουσιάζει σταθερή οικονομική ανάπτυξη με αύξηση της απασχόλησης, στοιχεία που κρατούν υψηλά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», ανέφερε ο επικεφαλής των καταστημάτων Woolworths, Roger Corbett, σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα, συμπληρώνοντας : «Η αισιοδοξία θα γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όσο πλησιάζουν τα Χριστούγεννα».

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας συναντώνται αύριο και θα ανακοινώσουν την απόφασή τους για τα βασικά επιτόκια δανεισμού την Τετάρτη.

Συνολικά 11 από τους 21 οικονομικούς αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν τον Δεκέμβριο.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια για χρονικό διάστημα 16 μηνών στο 4,75%, μισή ποσοστιαία μονάδα πάνω από τα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 30 ετών.