ΟΡΙΑΚΟ ρυθμό ανάπτυξης εμφάνισε τον περασμένο μήνα ο ελληνικός μεταποιητικός τομέας λόγω της αναστάτωσης που προκάλεσαν στην παραγωγή και στις νέες παραγγελίες οι απεργίες σε διάφορους τομείς.
Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξάγει η NTC Research σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Προμηθειών, ο εποχικά προσαρμοσμένος ελληνικός Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) του μεταποιητικού τομέα διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειωθεί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης αναπτυξιακής περιόδου, έναντι 51,4 μονάδων το Σεπτέμβριο.
Παρέμεινε πάντως, έστω και οριακά, πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων για έκτο συνεχόμενο μήνα. Το όριο αυτό αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη συρρίκνωση και την επέκταση του εν λόγω τομέα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, παρά τις απεργίες σημειώθηκε αύξηση της παραγωγής, η οποία συμβαδίζει με την τάση που καταγράφεται από την έρευνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσεράμισι ετών εξαιρουμένου ενός μήνα. Η πλειονότητα των μελών του πάνελ ανέφερε τις καινούριες παραγγελίες ως τον κύριο λόγο επέκτασης. Ωστόσο, ο ρυθμός ανάπτυξης της παραγωγής μειώθηκε στο ελάχιστο επίπεδο που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών.
Οι νέες παραγγελίες επεκτάθηκαν για έκτο συνεχή μήνα. Ορισμένα μέλη του πάνελ ανέφεραν τις ευνοϊκότερες συνθήκες της αγοράς ως την κύρια αιτία ανάπτυξης, παρόλο που ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν οριακός. Οι νέες εξαγωγικές παραγγελίες ενίσχυσαν τη γενική αύξηση του συνόλου των νέων παραγγελιών και κατέγραψαν τον έκτο συνεχή μήνα ανάπτυξης τον Οκτώβριο και τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του ίδιου χρονικού διαστήματος.
Οι τιμές εισροών αυξήθηκαν για τέταρτο διαδοχικό μήνα καταγράφοντας παράλληλα τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε επτά μήνες. Επιπλέον, παρατηρήθηκε αύξηση στο κόστος παραγωγής για τρίτο συνεχή μήνα, η οποία σημείωσε σταθερό ρυθμό κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.
Παρά τη συνεχή αύξηση των νέων παραγγελιών, τα επίπεδα απασχόλησης μειώθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα τον Οκτώβριο. Επίσης, ο ρυθμός μείωσης της απασχόλησης ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί στην παρούσα περίοδο συρρίκνωσης.