Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2003 15:29

Κάτω από τον πληθωρισμό οι αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ το 2004

ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ θα είναι η τιμολογιακή πολιτική των ΔΕΚΟ και για το 2004 και θα επιδιωχθεί οι αυξήσεις να είναι κάτω του πληθωρισμού. Τη γενική αυτή κατεύθυνση έδωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης στους διοικητές των ΔΕΚΟ κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

Στη σύσκεψη συμφωνήθηκε να περιοριστούν οι δαπάνες προβολής των ΔΕΚΟ και κυρίως εκείνων που παρουσιάζουν ελλείμματα αλλά και να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις για συνέργιες μεταξύ τους.

Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, σε γενικές γραμμές οι ΔΕΚΟ τηρούν την εισοδηματική πολιτική σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές αυξήσεις αλλά οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν, αφού το 2002 σε σχέση με το 2001 το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις αυτές αυξήθηκε κατά 5,5%, ενώ η αύξηση της απασχόλησης δεν ξεπέρασε το 1%.

Αναφερόμενος ειδικά στην ενθάρρυνση συνεργιών μεταξύ των ΔΕΚΟ ο υπουργός είπε ότι δεν γίνεται στο βαθμό που θα έπρεπε και ότι θα ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για συνεργασίες μεταξύ του ΕΛΟΤ και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών και μεταξύ της ΚΕΔ και της ΔΕΠΟΣ.

Εξάλλου, συμφωνήθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη και των διοικητών των ΔΕΚΟ να συγκρατηθεί ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυτών κατά τη διάρκεια του 2004 στα επίπεδα του 2003.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, οι συνολικές επενδύσεις των ΔΕΚΟ το 2003 θα φθάσουν το 1,827 δισ. ευρώ και ο δανεισμός των επιχειρήσεων αυτών στο 1,513 δισ. ευρώ. Νέα συνάντηση μεταξύ του υπουργού και των διοικητών των ΔΕΚΟ θα πραγματοποιηθεί στις 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η τιμολογιακή πολιτική των επιχειρήσεων αυτών.

Πηγή: ΑΠΕ