Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 13:41

Μικρή άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου

Μικρή άνοδο σημειώνει αυτή την ώρα το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά τα ικανοποιητικά στοιχεία για τη γερμανική οικονομία που δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανέργων στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης μειώθηκε τον Οκτώβριο κατά 12.000, στα 4,38 εκατομμύρια άτομα, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 10,5%. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Καλύτερα από τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων ήταν και τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες χάρη στην ενίσχυση της ζήτησης από το εσωτερικό. Πιο αναλυτικά, οι παραγγελίες προς τις γερμανικές βιομηχανίες αυξήθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 0,9% σε μηνιαία βάση έναντι μείωσης κατά 0,1% - βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων – τον Αύγουστο. Οι αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 13:19 ώρα Ελλάδος, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,1460 δολάρια έναντι 1,1434 δολαρίων στις 23:00 χθες.

Πολλά θα εξαρτηθούν πάντως από τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 15:30 (ώρα Ελλάδος) για την αμερικανική αγορά Εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στις 380.000 έναντι 386.000 μία βδομάδα νωρίτερα.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης, στις 17:00 (ώρα Ελλάδος), η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Αλαν Γκρίνσπαν, για την πορεία της ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου.

Σημειώνεται τέλος ότι σήμερα συνεδριάζει το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο εκτιμάται ότι θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ.