Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 06 Νοεμβρίου 2003 14:02

Αύξηση των επιτοκίων αποφάσισε η Τράπεζα της Αγγλίας

ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ των επιτοκίων της για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνια αποφάσισε πριν από λίγο η Τράπεζα της Αγγλίας επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Σύμφωνα με την απόφαση της αρμόδιας νομισματικής επιτροπής, το επιτόκιο αναχρηματοδότησης διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% έπειτα από τη μείωσή του σε ναδίρ 48ετίας, στο 3,5% τον Ιούλιο.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της στερλίνας από το Φεβρουάριο του 2000, ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας γίνεται η πρώτη δυτική τράπεζα που προχωρά σε αντιστροφή της περυσινής χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Το παράδειγμα της Τράπεζας της Αγγλίας αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως εκτιμούν αναλυτές.

Μετά την επιβράδυνση που παρουσίασε στις αρχές του έτους, η οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας επιταχύνεται, ενώ οι καταναλωτικές δαπάνες δεν παρουσίασαν την αναμενόμενη εξασθένηση, αναφέρει η Τράπεζα της Αγγλίας στην ανακοίνωση που συνοδεύει τη σημερινή της απόφαση.

«Τα βασικά επιτόκια δανεισμού δεν χρειάζεται να βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, αφού η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει», δήλωσε ο Andrew Clare, πρώην οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας της Αγγλίας και νυν επικεφαλής της Legal & General Asset Management.