Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 08:10

Bayer : Προς περιορισμό των δραστηριοτήτων της

Τις δραστηριότητές της στον τομέα των χημικών και μερικές από τον αντίστοιχο των πλαστικών, ενδέχεται να διαχωρίσει η δεύτερη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας, Bayer AG, δημιουργώντας μία εταιρεία, με πωλήσεις υψηλότερες των 5,7 δισ. δολ. ετησίως, σύμφωνα με πληροφορίες.

Το εποπτικό συμβούλιο της εταιρείας θα συζητήσει σήμερα τη σχετική πρόταση, την οποία αρνήθηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Guenter Forneck.

Η εγκατάλειψη της δραστηριότητάς της στα χημικά, θα αποτελέσει το πιο ριζικό βήμα του επικεφαλής της Bayer, Werner Wenning, ο οποίος προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδά της, περιόριζοντας τις δραστηριότητες της εταιρείας η οποία ιδρύθηκε πριν από 140 χρόνια σαν χρωματουργείο.

H Bayer, η υπ'αριθμόν δύο φαρμακοβιομηχανία της Γερμανίας στον τομέα των χημικών, μετά την BASF AG και την Boehringer Ingelheim GmbH στον τομέα των φαρμάκων, θα διατηρήσει μόνον τον τομέα των φαρμάκων, μερικά πολυμερή και τα χημικά για τη γεωργία.

«Αυτή η εξέλιξη θα είναι σπουδαία για τους μετόχους», ανέφερε ο Tom Shrager, διευθύνων σύμβουλος στην Tweedy Browne Co., που πρώτος είχε μιλήσει για διαχωρισμό της γερμανικής εταιρείας το 2000.

Η εταιρεία, που σήμερα διατηρεί το τμήμα της ιατρικής φροντίδας, των φαρμάκων για τη γεωργία, των χημικών και των πλαστικών, εμφάνισε πέρυσι συνολικές πωλήσεις ύψους 28,9 δισ. ευρώ (33 δισ. δολ.). Τα χημικά απέφεραν πωλήσεις 3,3 δισ. ευρώ, τη στιγμή που τα πολυμερή εμφάνισαν πωλήσεις ύψους 10,7 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κέρδη της Bayer που ανήλθαν το 1999 σε δύο δισ. ευρώ, υποχώρησαν στα 965 εκατ. ευρώ το 2001 και αυξήθηκαν στο 1,06 δισ. ευρώ το 2002, καθώς η ζήτηση των χημικών μειώθηκε και η ίδια η εταιρεία, αναγκάστηκε να αποσύρει ένα από τα καλύτερα σκευάσματά της για τη χοληστερίνη, το Baycol.

H εταιρεία ψάχνει περισσότερο από δύο χρόνια συνεργάτη στον τομέα των φαρμάκων, κάτι που δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι ο επικεφαλής της θα μειώσει το προσωπικό της βιομηχανίας μέχρι το 2005 κατά 15.000 εργαζομένους, κίνηση που αποτελεί μέρος του προγράμματος μείωσης του ετήσιου κόστους λειτουργίας, κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Τα λειτουργικά της κέρδη από τα χημικά και τα πολυμερή το πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν σε 183 εκατ. ευρώ, 859 εκατ. ευρώ ήταν τα κέρδη της από τον τομέα της υγείας και 476 εκατ. προήλθαν από τον τομέα της γεωργίας, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση.