Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2003 10:07

Bertelsmann-Sony : Προς συγχώνευση των τμημάτων μουσικής

ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ των τμημάτων παραγωγής μουσικής σχεδιάζουν Bertelsmann AG και Sony Corp., αυξάνοντας την πίεση προς τις τρεις μεγαλύτερες ανταγωνίστριές τους, ενώνοντας τις δυνάμεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο όμιλος EMI Group Plc προσέφερε ένα δισ. δολ. μετρητοίς για την απόκτηση ποσοστού 20% έως 25% της Warner Music, από την Time Warner Inc., σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ο Edgar Bronfman Jr., ο οποίος κάποτε ήλεγχε τη μεγαλύτερη δισκογραφική εταιρεία του κόσμου, την Universal Music, είχε συνομιλίες με την Warner για το θέμα της εξαγοράς, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

«Η επιχειρηματολογία αυτών των συγχωνεύσεων είναι ακαταμάχητη», εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, επισημαίνοντας, ότι :«Η μόνη πηγή εσόδων είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας».

Διεθνώς οι πωλήσεις βιομηχανίας μουσικής, μιας αγοράς 31 δισ. δολ., μειώθηκαν σε ποσοστό 20% την τελευταία τριετία εξ αιτίας της πειρατείας, αλλά και από το «κατέβασμα» μουσικής μέσω του Internet, ενώ οι εταιρείες Bertelsmann's BMG, Vivendi Universal SA's Universal Music και Warner Music, δεν εμφάνισαν κέρδη προσφάτως.

Στο μεταξύ ο ανταγωνισμός στις νόμιμες online πωλήσεις μουσικής αυξάνεται συνεχώς. Τα καταστήματα Wal-Mart Stores Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης στον κόσμο, σχεδιάζουν να προσθέσουν μία υπηρεσία μέσω της οποίας ο καταναλωτής θα πληρώνει κάθε τραγούδι που κατεβάζει από το Internet.

Χθες, Sony και Bertelsmann ανακοίνωσαν ότι προχωρούν στη συγχώνευση των τμημάτων παραγωγής μουσικής, προκειμένου να δημιουργήσουν τη δεύτερη σε μέγεθος δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, με την επωνυμία BMG, η οποία θα παράγει μουσική με καλλιτέχνες όπως τους Yo-Yo Ma, Britney Spears, Beyonce Knowles, Jennifer Lopez και Santana.

Στο μεταξύ, η EMI, η τρίτη σε μέγεθος δισκογραφική εταιρεία στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στους Financial Times, θα προσφέρει τουλάχιστον ένα δισ. λίρες Αγγλίας (1,67 δισ. δολ.) μετρητοίς και μετοχές για την εξαγορά της Warner Music. Από την εταιρεία δεν σχολιάστηκε το δημοσίευμα

Η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού, πριν από τρία χρόνια είχε απορρίψει τη συγχώνευση των EMI και Warner. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Bertelsmann και Warner για ενδεχόμενη εξαγορά άρχισαν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι συζητήσεις για τη συγχώνευση ΕΜΙ και Bertelsmann διεκόπησαν το 2001.

Σημειώνεται, ότι, η Universal, η οποία κατέχει το 1/4 της αγοράς δεν φαίνεται να επιδιώκει κάποια συγχώνευση, καθώς η ευρωπαϊκή επιτροπή ανταγωνισμού δεν πρόκειται να της επιτρέψει να μεγαλώσει περισσότερο.