Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές μετά τις εκλογές και τη μείωση του ποσοστού πλειοψηφίας στην ιαπωνική Βουλή του πρωθυπουργού Junichiro Koizumi, αυξάνοντας την ανησυχία, ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τον δανεισμό των τραπεζών και να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη ενδέχεται να επιβραδυνθούν. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. και της NTT DoCoMo Inc., σημείωναν απώλειες.

Οι απώλειες του κόμματος έδειξαν τη μείωση του ενθουσιασμού για την κυβέρνηση Koizumi, ανέφερε ο Scott McGlashan, ο οποίος διαχειρίζεται 125 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Jade Absolute Fund Managers, στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας : «Δεν θα αρέσει στην αγορά αυτό το αποτέλεσμα».

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στις 10.506,32 μονάδες στη 1:46' μ.μ. στο Τόκυο. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1%, φθάνοντας στις 1.034,85 μονάδες, με τις μετοχές των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών να αποτελούν περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών απωλειών του δείκτη.

Αλλού στην περιφέρεια, στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi υποχωρούσε κατά 1,4%, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι οι λιανικές πωλήσεις ενδέχεται να υποχωρήσουν αυτόν τον μήνα. Απώλειες σημείωναν οι μετοχές της Samsung Electronics Co.

Στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times έχανε ποσοστό 1,5%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι το ράλι ανόδου των εννέα μηνών, διατήρησε μερικές μετοχές σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόντα των κερδών τους.

Ολοι οι κύριοι δείκτες στην περιοχή κινούντο πτωτικά εκτός από τους δείκτες στην Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη.