Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2003 15:33

Κόντρες στη Βουλή για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Τη θέση των εργαζομένων στο πλαίσιο των πραγματικών δυνατοτήτων της οικονομίας τόνισε ότι εξασφαλίζει το νέο νομοσχέδιο για τις «μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις», ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη να επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της για ενιαίο μισθολόγιο, τον εισηγητή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα να υποστηρίζει ότι η σύγκλιση που επιδιώκεται με την Ε.Ε. αφορά τους βιομηχάνους και όχι τους δημόσιους υπάλληλους, και τον εισηγητή του ΣΥΝ Π. Λαφαζάνη να ζητά κατώτατο βασικό μισθό στα 1.020 ευρώ.

Ο κ. Χριστοδουλάκης διαπίστωσε δύο διαφορετικές γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις αυξήσεις στους εργαζόμενους, η οποία από τη μία κάνει λόγο για μικρές αυξήσεις και από την άλλη για αυξήσεις εκτός δυνατοτήτων της οικονομίας.

Στόχος της κυβέρνησης είπε ο κ. Χριστοδουλάκης, είναι η επιτάχυνση της βελτίωσης των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, τις οποίες φέρνουμε πιο κοντά στα επίπεδα της Ε.Ε., τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από την ενίσχυση των βασικών μισθών και τον περιορισμό των επιδοματικού χαρακτήρα αυξήσεων.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ελ. Παπαγεωργόπουλος είπε ότι το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο και αντιφατικό, με μοναδικό στόχο το κλείσιμο του μετώπου των απεργιών. Αναφέρθηκε επίσης ιδιαιτέρως στις διαφορές αποδοχών ανωτάτων δημοσίων λειτουργών με αυτές των διοριζόμενων από την κυβέρνηση διοικητών οργανισμών, προέδρων Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας κλπ, λέγοντας ότι αυτές θα προκαλέσουν αγωγές από τους δικαστικούς, άρα νέο κύκλο δικών και συνεπώς νέες μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας σημείωσε ότι όλες οι μεγάλες ομοσπονδίες δημοσίων υπαλλήλων είναι αντίθετες με το νομοσχέδιο, και τόνισε ότι οι αυξήσεις στην πραγματικότητα είναι ανύπαρκτες λόγω της φορολογίας και των κρατήσεων. Αναφερόμενος στην επιδιωκόμενη σύγκλιση με την Ε.Ε., είπε ότι οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων και εκπαιδευτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διπλάσιοι των ελληνικών. «Η σύγκλιση που έχετε στο μυαλό σας δεν είναι των μισθών αλλά των βιομηχάνων» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εισηγητής του Συνασπισμού Π. Λαφαζάνης είπε ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει και συνεχίζει την εισοδηματική λιτότητα σε μισθούς και συντάξεις, μειώνει τις συντάξιμες αποδοχές, καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις -κάτι που όπως είπε είναι αντισυνταγματικό- και παγώνει, μειώνει ή καταργεί επιδόματα, όπως το οικογενειακό επίδομα, το επίδομα των 176 ευρώ κλπ.