Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 14:08

Νομοσχέδιο για τον έλεγχο δαπανών

ΠΕΝΤΕ κέντρα δημοσιονομικού ελέγχου θα πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους στις δαπάνες όλων των φορέων του δημοσίου. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη.

Παράλληλα, συγκροτείται επιτροπή αξιολόγησης δημοσιονομικών ελέγχων που θα είναι αρμόδια για το επανέλεγχο των υποθέσεων και για την ακεραιότητα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι σε κάθε φορέα του δημοσίου με προϋπολογισμό πάνω από 5 εκατ. ευρώ θα δημιουργηθεί μια μονάδα εσωτερικού ελέγχου των δαπανών που πραγματοποιεί. Προβλέπεται ακόμα ότι οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά και ο τακτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί η σπατάλη δαπανών του δημοσίου και να εξοικονομηθούν πόροι για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ειδική υπηρεσία αξιολόγησης ελέγχων και ελέγχου υπηρεσιακής κατάστασης, η οποία θα είναι αρμόδια για τα "πόθεν έσχες" των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.

Ακόμη κάθε υπηρεσία του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα μπορεί να επανεξετάζει τα αποτελέσματα των άλλων υπηρεσιών.

Πηγή: ΑΠΕ