Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 12 Νοεμβρίου 2003 15:07

Η Ryanair ίσως υποχρεωθεί να κλείσει τη βάση της στο Σαρλερουά

Να κλείσει τη βάση της στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών Σαρλερουά, θα αναγκαστεί πιθανώς η Ryanair καθώς σχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι τα κυριότερα σημεία των διευθετήσεων μεταξύ της ιρλανδικής αεροπορικής εταιρείας και του εν λόγω αεροδρομίου, είναι εκτός νόμου. Σύμφωνα με την ισχύουσα συμφωνία η οποία έχει προκαλέσει την αντίδραση του αεροδρομίου της βελγικής πρωτεύουσας Ζάβεντεμ, η Ryanair έχει εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες εκπτώσεις στο κόστος χρήσης των εγκαταστάσεων του Σαρλερουά.

«Αεροδρόμια όπως αυτό του Σαρλερουά, εμφανίζουν χάρη στη Ryanair, σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης. Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να επιτραπεί σε μια καταγγελία του κρατικού και δαπανηρού αερολιμένα του Ζάβεντεμ, να κατανικήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τις χαμηλές τιμές», σχολίασε ο Μάικλ ο Λίρι, διευθύνων σύμβουλος της Ryanair.

Σε περίπτωση που η Επιτροπή κρίνει παράνομη τη συμφωνία Σαρλερουά – Ryanair, η ιρλανδική εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση βασιζόμενη στο γεγονός ότι και άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν συνάψει ανάλογες συμφωνίες με το συγκεκριμένο αεροδρόμιο. Αν η απόφαση της Κομισιόν είναι αρνητική, τότε η Ryanair θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τη βάση της στο Σαρλερουά μέχρι να εκδικαστεί η έφεση επί της απόφασης.