Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2003 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Tokyo Electron Ltd. και της Samsung Electronics Co., μετά την ανακοίνωση της Applied Materials Inc. για τις παραγγελίες και τις διεθνείς πωλήσεις chip, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στις 10.333,47 μονάδες στη 1:20' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix αναρριχήθηκε κατά 1%, φθάνοντας στις 1.016,62 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ να συμβάλλουν περισσότερο από το 1/4 στα συνολικά κέρδη του δείκτη.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi κέρδιζε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 17 μηνών. Στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κινείτο ανοδικά για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, προσθέτοντας συνολικά κέρδη 0,8%. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co.

«Οι μετοχές των εταιρειών του κλάδου των ημιαγωγών κινούνται γενικώς ικανοποιητικά», ανέφερε ο Hiroshi Nishida, ο οποίος διαχειρίζεται 3,1 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Tokyo Electron και της Advantest Corp., με την Mitsubishi Trust Asset Management Co., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Οι προοπτικές της ανάπτυξης των εν λόγω εταιρειών, θα διατηρήσουν τις τιμές των μετοχών τους κατά πάσα πιθανότητα σε υψηλά επίπεδα».

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίο απαρτίζουν περισσότερες από 800 εταιρείες, κέρδιζε ποσοστό 1%, φθάνοντας στις 83,14 μονάδες.

Ολοι οι δείκτες στην Ασία κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία.